Водещи новини - дясно Общество

Почит към Богородица на Светли вторник

След Възкресение (Великден) започва Светлата седмица. Нарича се така, защото възкръсналия след смъртта си на кръста Христос известява за вечния живот в светлината на Бог. Според канона, на Светли вторник се отдава почит към Света Богородица – избраната за непорочно зачатие и майка на Божия син.

Според древната традиция, през Светлата седмица жените повторно боядисвали яйца, които раздавали. Поверието гласи, че раздаването на червени яйца пази душите на покойниците от превъплъщаване. По време на Светлата седмица не се извършват венчавки, тъй като това са празнични дни, посветени възкръсналия Христос. Църквата не препоръчва включването в светски събития за християните. Не се пости.

В дните от Светлата седмица се благославят следните светии:

В понеделник се почитат апостолите – избраните да разпространят проповядваното от Христос. Във вторник и сряда – Богородица, архидякон Стефан и св. Андрей. На Светъл четвъртък се благославят св. ап. Йоан и Яков. В Светъл петък – св. ап. Петър, а в Светла събота – св. Йоан Кръстител. Неделя е наречена Томина – на апостол Тома, който не повярвал във възкресението на Христос, докато сам не го видял и не поставил пръст в раните му от гвоздеите на кръста. Когато му се явил, Иисус му казал: “Блажени са тези, които, без да видят, са повярвали”.

До Петдесетница Християните се поздравяват с “Христос воскресе”, тъй като според Писанието тогава се е родила Христовата църква.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *