Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

В Балчик въвеждат "синя зона" за облекчаване на трафика през летния сезон

Проект на Наредба за реда и условията за платено паркиране на пътните превозни средства на територията на Община Балчик е публикуван на страницата на местната администрация. Общественото обсъждане и консултации ще се проведат на 11 май от 10:00 часа

В Мотивите се посочва, че приемането на наредбата е продиктувано от необходимостта за подобряване на организацията на движение и паркиране.

Предлаганата наредба ще даде възможност да се осъществи контрол при паркирането на постоянно нарастващия брой автомобили, особено през летния сезон. Основен приоритет е да се изгради подходящ режим на паркиране, който да се превърне в достъпна и удобна услуга за всички жители и гости на града, да се облекчи трафика, който целогодишно, но и особено през летния туристически сезон е най-проявен в централната улица, в близост до крайбрежната алея, хотели и плажове, но и в централната част на града.

За прилагането на наредбата ще са необходими средства за поставяне на вертикална сигнализация и  хоризонтална  маркировка,  упражняване  на  контрол  за  неправилно паркиране на ППС, обслужване на места за паркиране, монтаж и обслужване на паркомат, закупуване на хардуер и софтуер за контрол и централизиране на системата, специализиран автомобил и други дейности. Разходите се очаква да възлизат на 95 000 лв. Планираната ефективност от въвеждане на регламентация в паркирането за период от 36 месеца е над 1 милион лева.

Режимът на платено кратковременно паркиране е валиден за всички дни от седмицата в часовия диапазон от 09.00 ч. до 18.00 ч., за периода от 1 юни до 30 септември.

При необходимост, режимът на платено паркиране, часовият и времеви диапазон на платеното паркиране, може да бъде променян с решение на Общински съвет.

Плащането за "Синя зона" ще може да става и чрез изпращане на SMS.

 На райони, пътища и части от пътища - общинска собственост, в рамките на специално обозначени за това места, може да се въвежда режим на платено паркиране „Служебен абонамент". В зона с въведен режим за платено паркиране, може да се въвежда режим на платено локално паркиране на МПС по постоянен адрес на собствениците им във всички дни денонощно /24 ч/.

 Оперативната дейност по използването и прилагането на техническо средство тип „скоба", таксуването на собствениците или упълномощените от тях водачи, както и освобождаването на принудително задържаните ППС, се организира и осъществява от служители от службата за контрол при общинско дружество „Кибела 2014" ЕА

Санкциите за невалиден стикер са от 50 до 200 лева, за отстраняване на скоба 100 до 500 лева, за повреда или унищожаването й - от 100 до 500 лева. Ако нарушението е извършено от юридическо лице или едноличен търговец санкцията е до 500 лева.

Таксите за паркиране по тази наредба ще се определят от Общински съвет и ще се събират от общинското дружество „„Кибела 2014" ЕАД.

Предвижда се зоните за платено паркиране на територията на град Балчик с цветова индивидуализация да са:

- ул. „Любен Каравелов" от кръстовище с ул. „Иван Вазов" до кръстовище с ул. „д-р Златко Петков";

- ул. „Иван Вазов" - от кръстовище с ул. „д-р Златко Петков" до кръстовище с ул."Любен Каравелов";

- ул. „Пейо Яворов" -кръстовище с ул."Константин Кисимов" и до кръстовище с ул. „Приморска";

- ул. „Приморска" - от кръстовище с пл. „Капитан Георги Радков" до кръстовище с ул. „Пейо Яворов";

- Паркинги на площад „Капитан Георги Радков" и площад „Рибарски"

c