Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Преброяването на населението започва от 7 септември, при отказ – 160 лв. глоба

От 7 септември до 3 октомври 2021 г. ще се проведе 18-ото поред преброяване на населението и жилищния фонд в Република България, съобщават от Националния статистически институт.

Ще има електронно преброяване и такова с преброители, които ще посетят хората на адрес, съобщиМагдалена Костова, директор на Дирекция „Демографска и социална статистика“ в Националния статистически институт. Тя уточни, че тези, които се преброят електронно ще получат код, генериран от системата на НСИ, който ще трябва да дадат на преброителя в уверение на това, че са го направили онлайн.

Тя подчерта, че е много важно да не остане непреброен човек, независимо дали живее в незаконна постройка или барака, тъй като на базата на тези данни се планират и правят политики в социалната област, в областта на здравеопазването и подпомагането.

Попитана дали има възможност човек да не бъде преброен, Костова каза, че при отказ някой да бъде преброен, законът предвижда глоба в размер на 160 лева.

Преброяването на населението и жилищния фонд е част от дейността на Националната статистическа система и Европейската статистическа система, което осигурява надеждна и изчерпателна информация за броя и характеристиките на населението и жилищния фонд на страната към определен момент, но резултатите от него се използват през целия период до следващото преброяване.

Преброяването е източник на информация по определени социални, демографски и икономически признаци на ниско териториално ниво, както и за различни подгрупи от населението. То е единственият изчерпателен източник на данни за домакинствата и семействата в страната.

Получените от преброяването данни ще бъдат основа за вземане на информирани управленски решения, разработване на стратегии и конкретни национални и регионални секторни политики от централните и местните органи на управление в страната.

c