Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Отпада ограничението за ритуални събития, за маските през август

Ще махнем маските, когато имунизираните в страната достигнат са 65%. Това заяви министърът на здравеопазването в оставка по време на изнесен брифинг при посещението си в Пловдив.

Проф. Ангелов информира също, че на 3 май пристига пратка с 270 хиляди ваксини на Pfizer, а от 10 май ще бъдат възобновени записванията за предпочитана ваксина чрез електронния регистър.

Относно работата на заведенията и спазването от собствениците им на въведените изисквания, проф. Ангелов увери, че при получаване на официални сигнали се извършват проверки. Той припомни, че сигнали за неспазване на ограниченията могат да се подават чрез електронните пощи на РЗИ, или на Министерство на здравеопазването.

Проф. Ангелов изрази увереност, че най-вероятно ще отпадне въведеното ограничение за брой присъстващи на ритуално събитие. "Няма логика след като ресторантите са отворени. Важното е да не се достига капацитет над 50% от максимално допустимия капацитет на заведението, за да има логика и съпоставимост на мерките." Той успокои планувалите вече сватбени ритуали да не ги отменят.

Ситуацията в страната - ще има ли четвърта пандемична вълна в България

Проф. Ангелов заяви, че в Здравно министерство очакват всичко и се работи над всякакви възможни сценарии, свързани с развитие на епидемичната ситуация. В навечерието на Великден, във връзка с обстановката в страната, здравният министър в оставка заяви: "Резултатите у нас ги постигнахме благодарение на Божията помощ (ако щете), защото нещата, които се случват в България са много по-различни в сравнение с всички други държави. Вероятно Господ ни обича."

По думите му, към момента ваксинираните на този етап в страната са около 800 000, а поставената цел е за 3 млн. ваксинирани, за да бъдат свалени маските. "Смятам, че до август ще се справим", посочи проф. Ангелов.

c