Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Носят Благодатния огън в Добрич от Румъния

За поредна година Благодатният огън ще бъде донесен в Добрич от Румъния, съобщи за Про Нюз Добрич архиерейският наместник иконом Иван Дойчев.

Отец Емануил от храм „Света Троица“ ще донесе Благодатния огън от Негру вода в Румъния. Очаква се да бъде донесен в Добрич до 23,30 часа

Благодатният огън слезе в църквата “Възкресение Христово” в Йерусалим – мястото, където според Светото писание, е бил разпънат, погребан и после е възкръснал Иисус Христос. Православните християни вярват, че това запалването на Свещения огън става по свръхестествен начин.

Този огън в първите минути след възпламеняването си има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря. Сега предстои той да бъде пренесен в различни точки на света, за да може хиляди православни вярващи по света да се докоснат до светото чудо.

Подготовката за слизането на Благодатния огън започва в събота сутрин. Всяка година параклисът Божи гроб внимателно се проверява за запалителни средства, с цел да изчезне всяко съмнение, че чудото е плод на човешка ръка. Огледът правят представители на мюсюлманската общност в Йерусалим.

След това вратите се запечатват с голяма пита пчелен восък. Подпечатват го духовници от католическата, арменската и коптската църква, които имат параклиси в големия храм при Божи гроб. Това е знак, че всички кандила в параклиса са изгасени.

По стара традиция единствените, които могат да получат небесния огън са православните и те го предават на другите християнски вероизповедания. Йерусалимският патриарх се подготвя да влезе в параклиса, а всички богомолци притихват.

Според старо поверие, ако Благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството. Храмът на Божи гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие.

Според поверията едно от кандилата над Божи гроб се самозапалва. От него патриархът запалва снопчета от по 33 свещи и ги изнася от храма. Всички протягат ръце, за да запалят свещите си и да се поздравят с “Христос Воскресе”!

Точно в 13.55 ч. Благодатният огън слезе на Земята. В църквата при Божи гроб със свещи духовните лица, допуснати вътре, си предават огъня, който по-късно ще бъде разнесен във всички православни държави. Около 10 ч. от летище София излетя самолетът с българската делегация за благодатния огън. А днес, заради COVID-мерките, нашите свещенослужители, начело с Врачанския митрополит Григорий, останаха на летището в Тел Авив. Посланикът ни в Израел ще получи огъня от църквата на Божи гроб и ще им го занесе.  

Тази вечер в 23,30 часа започва вечерната служба, обясни иконом Иван Дойчев.

В 23,45 часа пред олтара ще бъде запален Благодатният огън, за да може в 24 часа пред храма да се възвести Христовото Възкресение. Точно в полунощ свещениците ще поздравят с „Христос воскресе” събралите се пред храма богомолци. Ще прозвучи Евангелието и тропарът за Възкресение, и радостните възгласи: „Христос воскресе – Во истину воскресе!”

След това влизаме в църквата, където до 1,30 часа продължава литургията Първо Възкресение. Утре към 11 часа започва втора Пасхална служба с Възкресния канон или Второ Възкресение, обясни Иван Дойчев.

Миряните, които тази вечер или утре посетят храмовете, ще могат да отнесат у дома си от Благодатния огън. Препоръчвам да имат кандило у дома, където да може да се поддържа огъня през цялата година, каза отец Иван. Тези, които нямат кандило у дома, отнасят  Благодатния огън в дома си, където гори докато издържи свещта.

c