Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Гости от Европа и Азия привлича изложба на Историческия музей в Добрич

Засилен интерес към временната изложба на РИМ – Добрич „Граници и съдби. Добруджа 1940 г.“, е причина ръководството на РИМ-Добрич да удължи с няколко дни предварително обявения период на експозицията. Жителите и гостите на Добрич ще имат възможност да я посетят за последно на 4, 5 и 6 май (от 9.00 – 17.30 часа), съобщават от ръководството на добричкия Регионален исторически музей.

Оттам припомнят, че изложбата - посветена на 80-а годишнина от подписването на Крайовския договор и възвръщането на Южна Добруджа към пределите на България, бе открита през септември 2020 г. До момента е посетена от над 5000 души. Голяма част от посетителите са ученици от 5-12 клас, които по време на посещенията си научават интересни и важни факти от тази позабравена част от родната история. Изложбата предизвиква интерес и сред по-възрастните посетители - жители и гости на Добрич, част от които и гости от Русия, Украйна, Турция, Германия, Полша, Румъния, Виетнам и др.

Паметните събития от 1940 година оживяват в изложба в Добрич

Празничните дни 4, 5 и 6 май ще са работни за Историческия музей, Етнографската къща и Дом-паметник "Йордан Йовков".

 6 май е обявен за Ден на отворените врати за следните обекти:

  • Исторически музей в Градски парк „Св. Георги“ - от 9.00 – 17.30 часа / Експозиция „Граници и съдби. Добруджа 1940 г.“ – последен ден
  • Етнографска къща - Експозиция: „Домът на обруджанеца на границата на две епохи“
    • Забележка: Поради изискванията за спазване на противоепидемични мерки, в обекта няма да има възстановка на традиционни Гергьовденски ритуали.
  • Литературен музей „Йордан Йовков“ - Експозиции: „Йордан Йовков – мъдрият мълчаливец на българската литература” и „Дора Габе – дъщеря на равнината”
    • Забележка: От 5 май до края на септември, музеят ще работи без почивен ден.
  • Художествена галерия, Зала „ВЪЗРАЖДАНЕ“ - Експозиция: „Пред олтара на Свободата. Априлското въстание на север от Балкана”
c