Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Летни градуси за Великден в област Добрич, прохладно край морето

"Затоплянето ще продължи, но няма да е за дълго. Температури от порядъка на 15-20 градуса дори на 1500 метра височина в планините ще са нещо обичайно тези дни. В равнинната част от страната за първи път ще достигнем 30 градуса, които са доста по-високи от обичайните за началото на май."

Това коментира пред БНТ синоптикът Анастасия Стойчева от НИМХ.

На Великден ще са най-високите температури в нашата страна. Температурите ще бъдат по-високи от обичайните, но не и опасно високи.

В следобедните часове в неделя и особено в понеделник и вторник, обаче ще премине студен атмосферен фронт и температурите от северозапад ще се понижават. Във вторник те ще са от порядъка на 19-24 градуса.

Както и през април, и през май е доста широк интервалът на температурите и явленията, които можем да наблюдаваме. С преминаването на вълни, по които ще има краткотрайни валежи, ще се разхлажда.

Пролетно време с такива захлаждания, които ще се отразят и на температурите в планините, се развива купесто-дъждовна облачност, от която падат за кратко интензивни валежи. Те ще са в локални райони - обясни синоптикът. Възможни са засилване на вятъра и градушки.

Най-високите температури, които се очакват през май, ще са между 28 и 30 градуса.

На Гергьовден може да има слаби локални краткотрайни валежи, но температурите ще се повишават.

Опасността от образуване на слани остава до около 15 май.

За област Добрич

Днес по Черноморието облачността ще намалее и ще преобладава слънчево време. След обяд ще се развива купеста облачност и на отделни места е възможно краткотрайно да превали. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще са между 15° и 18°. Температурата на морската вода е 11°-13°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Във вътрешността на региона термометрите ще отчитат дневни стойности с над 10 градуса по-високи от тези по крайбрежието. На Великден се очакват типични петни стойности от над 30°. Температурната пролетна динамика ще създаде условия за здравословни проблеми при хората с хронични заболявания, както и при тези с повишена сензитивност.

графика - НИМХ

Времето през идните седем дни

Според прогнозата на синоптиците, в събота и неделя вероятността за валежи ще е по-малка, но в следобедните часове ще се развива купеста облачност и на отделни места, главно в Западна България, ще превали, възможно е да прегърми. Вятърът ще бъде с южна компонента, слаб до умерен, в неделя малко по-силен; дневните температури в отделни райони ще достигат 30°-32°. В понеделник и вторник през страната ще премине атмосферно смущение.

В понеделник, с ориентиране и усилване на вятъра от северозапад, ще започне да нахлува хладен въздух. В следобедните часове и до полунощ в много райони ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевични бури, възможни са локални интензивни явления.

Във вторник в Източна България все още ще превалява дъжд. Температурите ще се нормализират.

В сряда и четвъртък ще е с променлива облачност, по-често до слънчево. Вероятността за валежи намалява. Вятърът ще отслабне. Сутрин ще е сравнително хладно, дневните температури отново ще започнат да се повишават.

графика - НИМХ
c