Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Концерт в Добрич за Световния ден на джаза

В Световния ден на джаза 30 април, от 17.30 часа на Лапидариума в Добрич ще се състои концерт на Джаз формация „Добрич“ и Мартин Кръстев – вокал.  Организатор на събитието е  Община град Добрич.

 Датата се отбелязва от 2012 година насам с решение на 36-ата Генерална конференция на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) в Париж. Идеята е да се отбележи приносът на джазовата музика в междукултурния диалог.

Джазът е музикален жанр, който възниква в края на 19 век и първата половина на 20 век в южните части на САЩ, най-вече Ню Орлиънс,] и съчетава в себе си африкански и европейски музикални традиции. Корените му са в блус, суинг и рагтайм. Други отличителни черти на този жанр са полиритмията и импровизацията. Липсата на фиксирани правила го превръща в един от най-жизнените и разнообразни музикални жанрове в света. Характерни инструменти за него са тромпетът, саксофонът, тромбонът, кларинетът, пианото и китарата. За първи път думата „джаз“ започва да се използва на западния бряг на САЩ и се отнася за музиката в Чикаго през 1915 година и се възприема от мнозина като „класическата музика на Америка“.

Докато джазът се разпространява по целия свят, в него се вливат национални, регионални и местни музикални култури, които пораждат различни стилове и по-голямо разнообразие. Джазът в Ню Орлиънс започва в началото на 10-те години на ХХ век (Ню Орлиънс Диксиленд), като комбинира по-ранни духови оркестри, френски кадрили, бигуин, рагтайм и блус с колективна полифонична импровизация. През 30-те години на ХХ век, силно аранжирани, танцово ориентирани биг бенд групи, джаз Канзас Сити и цигански джаз са водещите стилове. Бибоп се появява през 40-те години на ХХ век, прехвърляйки джаза от танцувална популярна музика към по-предизвикателна „музика на музикантите“, която се изпълнява с по-бързи темпове и използва повече импровизация, базирана на акорд. Кул джазът се развива в края на 1940-те години, въвеждайки по-спокойни, по-плавни звуци и дълги, линейни мелодични линии. Други разновидности са латински джаз, джаз фюжън, кубински джаз, бразилски джаз, асид джаз и ню джаз.

През 1950-те години се появява фрий джазът, който изследва свиренето без редовен метрум, бийт и формални структури, а в средата на 1950-те години се появява хард боп, който въвежда влияния от ритъм и блус, госпел и блус, особено в саксофона и свирене на пиано. Джаз-рок фюжън се появява в края на 60-те и началото на 70-те години на ХХ век, съчетавайки джазовата импровизация с ритмите на рок музиката, електрическите инструменти и силно усиленото сценично звучене.

c