Водещи новини Здраве

Ваксинирането в област Добрич се движи по-бавно от средното за страната

Областният координационен щаб апелира за разумно и отговорно отношение, за да си върнем всички заедно нормалния живот

Ваксинационният процес в област Добрич се движи с темпове под средните за страната, отчитат от РЗИ – Добрич. Общият брой на поставените дози до момента е 12737, общият брой на ваксинираните е 9627 лица, при 3110 лица ваксинационният процес е завършен. На 27.04.21 г. и на 28.04.21 г. са поставени най-много дози ваксина от началото на ваксинационната кампания в областта – 446 дози (252 – Пфайзер, 166 Модерна и 28 Астра Зенека) на 27.04.21 год. и 458 дози (252 – Пфайзер, 74 Модерна и 132 Астра Зенека) на 28.04.2021 год.

„COVID-19 ни изправи всички като общество пред сериозно изпитание. Вирусът ни постави невидими граници и продължава да се опитва да ни превърне в свои затворници. Отне ни любими хора, прегръдките с близките и радостта от ежедневното общуване. И за да не бъде това норма на поведение, нека всеки от нас прояви разум и отговорност, като се довери на науката и се имунизира срещу заболяването.

Днес в различните социални мрежи могат да се прочетат много истини и неистини, но нека всеки един преди сляпо да повярва на каквото и да било, първо да провери. Най-лесният начин е да се разговаря с личния лекар. Здравето на всеки човек е лична отговорност. Всеки човек е отговорен и за здравето на околните. Нека не допускаме COVID-19 да ни направи свои затворници и да ни отнеме топлината от общуването с близки и приятели. Науката е спасявала човечеството. Сега отново науката чрез ваксините води битка, в която ние, хората, трябва да се включим активно, като се ваксинираме, за да си върнем всички заедно нормалния живот“ – апелира областният управител и председател на Областен координационен щаб към Областен съвет по здравеопазване Красимир Кирилов.

Секретарят на ОКЩ и директор на РЗИ Добрич д-р Ангелова съобщава, че има налични достатъчни количества ваксини и по график се очакват още доставки. „За разлика от началото на ваксинационния процес, доставките вече са регулярни и количествата са повече. Имаме ваксини и готовност да предоставим и на личните лекари, когато имат желаещи пациенти“ – казва д-р Ангелова и допълва: „В периода 30 април – 9 май РЗИ-Добрич е създала следната  организация за работата на имунизационни пунктове на територията на област Добрич, както следва:

  • Вторите дози ще се поставят в имунизационните пунктове, в които гражданите са получили своята първа доза ваксина.
  • Гражданите, чийто ден за поставяне на втора доза ваксина съвпада с празничен или почивен ден, ще получат (ако вече не са получили) телефонно обаждане от ваксинационния пункт, в който са получили първата доза на ваксината и ще им бъдат определени конкретни нова дата и час за поставяне на втората доза.
  • Гражданите, които са направили своята регистрация в електронния портал за имунизиране срещу COVID-19 в периода 30 април – 09 май, ще бъдат уведомени по телефона от имунизационния пункт за който са се записали, за деня и часа, в който следва да се явят, за да получат първа доза ваксина.
  • Гражданите, попадащи във фазите на Националния ваксинационен план, на които предстои поставяне на първа доза ваксина срещу COVID-19 в периода 30 април – 9 май, ще бъдат уведомени по телефона от временен имунизационен пункт за деня и часа, в който следва да се явят, за да получат първа доза ваксина“.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *