Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Пилета ему се излюпиха в Зооцентъра в Добрич

На малки пилета ему се радват от скоро в Центъра за защита на природата и животните /ЦЗПЖ/ в Добрич, научи Про Нюз Добрич от директора му Християн Христов. Шестте пернати са се излюпили преди около месец и са първите от шестте яйца, поставени в инкубатор. В него са заложени общо още 12 яйца, очаква се да са се появят на бял свят поне още 5-6 малки.

Пилетата ему са се излюпили с височина 15-16 сантиметра, вече са над 35 сантиметра. Те се претеглят всяка седмица, за да се следи растежът им. Още не са в експозиция, хората не могат да ги видят, защото до третия месец нямат собствена терморегулация. Не можем да ги пуснем навън, защото вечер е много студено и би било пагубно за тях, обясни Христов.

Малките в момента се отглеждат отделно от родителите си. Директорът разказа, че те имат нужда от много движение и храна. Намират се в доста голямо ограждение, за да могат да тичат, тъй като веднага след като се нахранят започват да бягат. Спят едно върху друго, за да се топлят.

Христов сподели, че е направено специално проучване каква трябва да е диетата на малките ему от австралийски сайтове, тъй като в български няма информация. „Нужни са им доста калций, фосфор в първите дни, във водата се слага мед”, разказа директорът на Зооцентъра.

Родители на малките пилета са двойката ему Уилма и Фред Флинстоун. Те дойдоха от зоопарка в Стара Загора, в който в момента се прави основен ремонт по проект. При посещение там Християн Христов видял, че птиците са на доста ограничено пространство и им предложил по-добри условия в ЦЗПЖ в Добрич.

c