Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Област Добрич – на второ място по заболяемост от Ковид в страната

Област Добрич и тази седмица е сред областите с най-висока заболеваемост от Ковид на двуседмична база, информира доц. Ангел Кунчев по време на редовния брифинг на здравните власти.

10 от областите в България за със заболяемост под 300 на 100 000 души. Най малко са регистрираните случаи в Разград – 221. В 7 области новозаразените са между 400 и 500. В Русе те са 494, следват Добрич с 457, Варна, София град, София област, Перник и Ловеч.

"Потвърдените случаи на COVID-19 в страна до момента са 402 497. Заедно с ваксинираните минават 1 милион. Над 1 милион българи са защитени към настоящия момент от COVID-19". Това заяви министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов.

„В крайна сметка не трябва да бъдем скромни. Постигнахме изключително много в сравнение с други държави в борбата с пандемията”, каза още той.

По думите му при лекарите вече е постигнат колективен имунитет.

„Ние българите си връщаме все повече и повече нормалния живот. Постигнахме го благодарение на всички, благодарение на спазване на мерките”, посочи Ангелов.

„Постигнатата заболеваемост за 14-дневен период от 332 на 100 хиляди ни поставя на 18-то място в ЕС. По този показател на Балканския полуостров сме на 6-то място. По смъртност сме на 2ро място след Унгария в ЕС. Ние сме с 21 на 100 хиляди души. На трето място сме на Балканите след Босна и Херцеговина и Северна Македония”, посочи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му в 10 области в страната са със заболеваемост под  300 на 100 хиляди души. Само 7 области са със заболеваемост между 400 и 500 на 100 хиляди души. „Хубаво е, че седмичната положителност на тестовете продължава да спада и се движи под 10 процента. И хората, приети в интензивни отделения и смъртността спазват тази тенденция”, посочи той и призова за отговорно поведение, което ще ни доведе до щастливи празници и продължаване на тенденцията за намаляване на заболеваемостта.

„На двуседмична база имаме намаляване на новозаразените с 42 процента, на едноседмична – с 23 процента. Смъртността на двуседмична база е 16 процента, на едноседмична – 17 процента – т.е .имаме доста сериозно намаляване през последните 7 дни”, заяви проф. Венцислав Мутафчийски.

„Намаляват и хоспитализациите, въпреки че в големите болници най-вероятно това ще се усети по-отчетливо по-нататък, ако се запази тази тенденция”, каза още той.

На 10 май ще бъде отворена електронната система и хората ще могат да получат избраната от тях ваксина срещу COVID-19.

„Към момента извършените ваксинации са 775 601. До дни с този темп на имунизация можем да надминем 800 хиляди ваксинирани български граждани. Най-много използвани дози са тези на Pfizer, следват AstraZeneca и Moderna.  Ваксинациите се извършват основно в лечебни заведения, където има разкрити имунизационни кабинета”, посочи председателят на Националния ваксинационен щаб  професор Красимир Гигов.

Запитан относно информацията за разработвано лекарство на Pfizer срещу COVID-19, проф. Ангелов коментира: „Нямаме информация, но ЕС започна инициатива с 3 големи компании, които са в подготовка на медикамент, който съдържа антитела, атакуващи вируса. България е заявила участие, предвидени са средства в бюджета. В момента, в който имаме такъв тип одобрено от ЕМА за такова антитяло, ние веднага ще го осигурим на българските граждани”. 

„Към днешна дата можем да си позволим да се отворят заведенията”, каза още той. И подчерта, че веднага може да се реши друго, ако се налага. „Не се притесняваме да вземем популярни или непопулярни решения”, добави проф. Ангелов.

Източник: NOVA

c