Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

На Велики Четвъртък малчугани багриха яйца в храма в квартал "Рилци"

Малчугани се включиха в боядисването на яйца в храм „Св. Успение Богородично” в кв. Рилци днес. По традиция на Велики четвъртък децата посещават храма, където вземат причастие и след това боядисват яйца. Това е традиция, която се спазва вече десет години.

„Тази традиция продължава от 10 години и ние я поддържаме жива. Храмът и църковното настоятелство ни канят винаги на Велики Четвъртък, за да боядисат яйца децата и да се запознаят с традициите на празника. Наш гост винаги е Анелия Петрова, която помага на децата, като им разказва за събитията, които са се случили преди възкресението на Христос, запознава ги с историята“, сподели директорът на ДГ27 „Славейче“ Виолета Божилова.

След като боядисат яйцата, децата получават лакомства и отнасят вкъщи първото червено яйчице.

Идеята е децата да влязат в храма, да боядисват яйца заедно.

В ДГ №27 „Славейче“ има занимания по вероучение. Децата са запознати с християнските празници.

„Тази година, вдъхновени от инициативата на Общината, и в знак на благодарност към храма решихме да подарим едно голямо яйце, изрисувано от ръцете на децата“, разказа още Божилова. Яйцето ще остане в двора на храма.

В навечерието на Великден Виолета Божилова пожела: „Надяваме се да сме единни, да има мир, любов и да приключи пандемията, за да сме отново свободни да ходим навсякъде. Светли празници на всички!“

c