Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Днес боядисваме великденските яйца - вижте различни начини за багрене!

Великденските яйца са една от основните характеристики на християнските празници, те са и основни за Християнството, защото напомнят за възкресението на Христос. Според преданието за първото великденско яйце, Мария Магдалена поднесла яйца на император Тиберий и му казала за възкръсването на Христос, а императорът казал, че това е невъзможно и ако е така, яйцето от кокошка, което държи трябва да стане червено, и то станало. Затова червеният цвят за великденските яйца е и основен.

Яйцето се използва като символ на началото на нов живот, също както излиза нов живот от яйцето, излюпено от кокошката. Великденските яйца са благословени от свещеника на края на Великденското богослужение (което е еквивалент на Велика събота) и се раздават на вярващите.

Великден наближава съвсем скоро, а както знаем, яйцата можем да боядисаме още в днес. Онези, които желаят да са по-прясно приготвени, могат да го направят и в събота, 1 май. Боядисват се нечетен брой сварени яйца.

Вижте начини за багрене:

Яйцето се боядисва или се оставя с натурален цвят. Върху него със сладкарско лепило се залепят изсушени предварително дребни цветя и листа.

Яйцето се оставя в естествен цвят или се боядисва в бяло с темперна боя и четка. Върху него с черен маркер се рисуват фигури по избор.

Яйцата се боядисват в светли неутрални цветове. Върху тях с тънка четка и бяла темперна боя се правят фини детайли с точици, ромбове и квадрати.

С помощта на техниката декупаж, покривате яйцето с хартия по избор, а след това с конец връзвате внимателно свежи или изкуствени флорални елементи.

Яйцето се боядисва в цвят по избор. Със стара четка за зъби, напоена с темперна боя, се правят пръски върху яйцата, така че да се получат точици върху боядисаната черупка.

Черупката на яйцето се маже с лепило, а отгоре се посипва с цветен брокат, докато покрие цялата повърхност.

Яйцата се боядисват, а после с лепило се добавят декорации с камъчета.

Яйцето се боядисва и покрива с парченце дантела от стара дреха или покривка.

Жълтъкът и белтъкът се отстраняват от яйцата, пробождайки черупката с игла. Боядисват се и се нареждат върху дървена пръчица за шишчета. Рисуват се с темперна боя като човечета и животинки.

Яйцата се оставят в естествения им цвят. Към тях с конец се привързват свежи сезонни цветя и листа.

Яйцата се боядисват в бяло с темперна боя. На принтер се отпечатват калиграфски шрифтове с послания по избор и се залепят върху черупката с техниката декупаж. Ако умеете да рисувате добре, можете да ги направите и ръчно с черен писец.

Яйцата се боядисват в бледи цветове. Парче златен целофан се разрязва на малки парченца и с лепило те се залепят внимателно върху част от черупката.

Яйцата се "обличат" в златен станиол, докато не се покрие цялата повърхност.

Яйцата се боядисват в бяло с темперна боя. С черен маркер се рисуват точки, чертички, квадратчета, линии.

Яйцата се боядисват в бяло с темперна боя или се оставят с натурален цвят. Декорират се в купа с цветни пера.

Черупката на яйцето се намазва с лепило и върху нея с пинцета се редят малки по размер мъниста.

Черупката на яйцето се намазва с лепило и върху нея се поставят парчета вестник, докато не покрият повърхността.

Източник: edna.bg

c