Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

За Великден: РЕКВИЕМ с Нева Кръстева и Маестро Найден Тодоров гостува в Добрич

В Страстната седмица Плевенска филхармония ще представи пред публиката в Добрич Великденски концерт с програма от хорални композиции за орган. Произведенията от Букстехуде, Бах, Моцарт и Регер ще са в интерпретация на проф. Нева Кръстева - не само първият, но и най-изявеният органист на България!

Грандиозен завършек на Великденската програма на 29 април в Концертна зала "Добрич" ще е изпълнението на една от най-монументалните творби на Волфганг Амадеус Моцарт - Реквиемът, композирана за солисти, хор, оркестър и орган.

Като солисти в ненадминатия шедьовър на кантатно-ораториалната музика са поканени българските изпълнители с международна кариера - Цветелина Василева (сопран), Виолета Радомирска (мецосопран), Георги Султанов (тенор) и Ивайло Джуров (бас), а диригент е Маестро Найден Тодоров.

В концерта ще вземе участие и Общински хор „Гена Димитрова” – Плевен с диригент Анелия Дечева.

Любопитно за музикалните ценители е, че Моцартовият Реквием е ситуиран сред хорални композиции за соло орган на Букстехуде, Бах и Регер – всички те обединени от каноничната визия за вечния живот след смъртта. Контрастира единствено светлото Andante за „флейтов часовник" на Моцарт, написано за механично музикално устройство, което наподобява малък орган.

Обвит в мистерия, Реквиемът е създаден през 1791 г., само няколко месеца преди кончината на Моцарт. Великият композитор така и не разбира кой е анонимният поръчител на последната му творба. Заупокойната меса е довършена от Франц Зюсмайер - ученик на Моцарт.

Нева Кръстева е концертиращ органист, композитор и музиколог, доктор, професор по контрапункт, фуга и орган в Националната музикална академия в София. Носител на орден "Кирил и Методий" с огърлие и "Кристална лира" за цялостна педагогическа дейност, както и награди на Съюза на българските композитори. За този концерт тя е подготвила произведения на едни от най-известните автори на органова музика. Бароковият композитор Букстехуде (1637-1707) оказва огромно влияние върху европейската музика, включително върху творчеството на Йохан Себастиан Бах, а произведенията за орган на Макс Регер (1873-1916) наброяват 165.

След гостуването си на варненска сцена на 28 април, от 19:00 часа на 29 април Великденският концерт РЕКВИЕМ ще бъде представен и пред публиката на Добрич.

Участниците:

  • Проф. Нева Кръстева - орган
  • Цветелина Василева - сопран
  • Виолета Радомирска - мецосопран
  • Георги Султанов - тенор
  • Евгений Станимиров - бас
  • Общински хор "Гена Димитрова", гр. Плевен с диригент Анелия Дечева
  • Плевенска филхармония с диригент Маестро Найден Тодоров

Билети се предлагат на касата на Концертна зала "Добрич" (Органова зала), тел: 0877662908.

c