Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

В Добрич бе открита паметна плоча на видния общественик Петър Габе

Барелеф на видния добруджански публицист и общественик Петър Габе бе открит в Добрич. Той е дарение за града от общинските съветници от МК ГЕРБ (СДС), които са дарили лични средства, за да бъде изваян релефният образ. Гости на церемонията бяха председателят на Общинския съвет Нивелин Радичков и зам. – кметовете на Община град Добрич д-р Емилия Баева и Добринка Стоилова.  

Гост на събитието беше и Олег Колдерон, председател на регионалната организация на евреите във Варна “Шалом”.

Плочата е поставена на фасадата на жилищна сграда по ул. „Иван Вазов“ №4, където се е намирала къщата на видния земеделец, общественик и публицист с изключителни заслуги за развитието на Добрич и Добруджа.

Петър Габе е човекът, който цял живот е отстоявал своите разбирания и идеи за икономическото и духовно израстване на добруджанеца, родолюбец, който винаги и при всякакви обстоятелства е защитавал каузата „Добруджа“.

„Искаме да възкресим паметта и спомена на добричлии за истински интересен човек, човек, които в последно време винаги е бил в сянката на своята дъщеря Дора. Човек, който е дошъл с една каруца от Украйна и е постигнал чудеса за Добрич, за България. Човек, за когото дъщеря му казва, че той освен че е воювал в две войни за освобождението на България, е воювал за Добрич, Добруджа и България с плуг и перо“, каза при откриването общинският съветник от МК ГЕРБ (СДС) Иво Пенчев. Той подчерта, че Петър Габе е бил изключителен земеделец, най-едрият по онова време в нашия регион.

Най-важното за него е, че с макроикономическата си мисъл, с големия си замах на мислене е радетел на прокарване на железопътната линия в Добрич, за изграждане на жп гарата в нашия град, а от там и развитието му като областен център, посочи още той.

Иво Пенчев припомни, че кауза на групата общински съветници от МК ГЕРБ (СДС) е родовата памет на нашия град.

Петър Габе става един от най-големите чифликчии в Добруджа, въвежда най-модерната техника по онова време, внася специални сортове, създава първото биволовъдно стопанство в България. Той е пионер на модерното земеделие не само в Южна Добруджа, а и в България. Един от първите аграрикономисти.

През 1894 г. Петър Габе е избран за депутат от Балчишка околия. Неговите гласове са много повече от министър-председателя по това време д-р Константин Стоилов. Но Петър Габе не може от трибуната на Осмото обикновено Народно събрание да защитава своите избиратели, тъй като на първата сесия е касирано мнозинството на парламента, сподели пред присъстващите историкът доц. Цветолин Недков..

През 1913 г., след първото завладяване на Южна Добруджа от Румъния, семейството се премества в София. През 1917 г. публикува своята анкета „Румъния в Добруджа 1913 – 1916“, която според някои е „най-българската книга за румънската окупация на Южна Добруджа“, съчетание от добросъвестно излагане на фактите от стопански характер, проникновено и далновидно тълкуване на политико-икономическите реалности и дълбоко човешко изобразяване на преживените митарства и издръжливост на населението в тези тежки условия. Заради тази книга румънски съд го осъжда задочно на смърт и конфискува недвижимото му имущество, личния му архив и богатата библиотека, останали в Южна Добруджа. През 1925 г.  отпечатва най-известното си съчинение – „Добруджанския въпрос в неговата същност (По повод обезземляването на добруджанското население)“, което е издадено и на френски език.

Предсмъртните му слова са: „Искам да живея не за себе си, а за Добруджа!“

"Поздравявам организаторите на поставянето на тази плоча и изразявам безкрайната си благодарност от името на еврейската организация за това, че така е почетена паметта на един евреин. Макар и дошъл от чужбина, приема България като своя родина. Той пример и за нас за това как се изпълнява заветът на нашите прародители - да се отнасяме към страната, която ни е приела като своя родина. Искрено се надявам, че с нашия скромен принос към общия живот в България, ние доказваме, че сме приели този завет присърце", каза в приветствието си Олег Калдерон.

Автор на барелефа е скулпторът Христо Илиев.  

"Нека всички заедно да водим към по-добро нашия град", пожела при официалното откриване на барелефа общинският съветник от МК ГЕРБ (СДС) Детелина Николова.

c