Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Педиатри от Добрич споделят – трябва ли да се ваксинират децата над 14 г. срещу COVID-19

Мнението на педиатри от Добрич по въпроса трябва ли да се ваксинират срещу COVID-19 децата над 14 години потърси Про Нюз Добрич.

Според мен трябва да се ваксинират, но не знам показанията и противопоказанията на различните ваксини. Това сподели д-р Йовчо Йовев – началник на Детско отделение в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич. По думите му ако няма противопоказания и наличните на пазара ваксини са подходящи трябва да се ваксинират. Лекарят изрази мнение, че последната вълна на коронавирус се е дължала на отварянето на училищата. „Не искам да кажа, че трябва да затворим училищата и държавата, разбира се”, каза д-р Йовев.

Според началника на Детско отделение заболяването при децата протича леко. Изключение в отделението е било едно дете, което е имало отдалечени усложнения след преболедуване от коронавирус - било е с мултивъзпалителен синдром. Наложило се е приемането му в детска клиника във Варна. „Интересувахме се много за състоянието му, преди седмица-10 дни беше изписано и е добре”, каза лекарят.

„По принцип ако говорим за нещо, което е вирус и можем да се предпазим по някакъв начин – от такава гледна точка да, трябва да се ваксинират децата”, сподели педиатърът д-р Желка Керанова. По думите й обаче трябва да е въпрос на лично желание, а не задължително.

Може би ще се наложи по-нататък, но на този етап ние нямаме ваксина, с която можем да ваксинираме децата. Това каза за медията ни д-р Кремена Парушева. Сподели, че по принцип решението на всяка епидемия или пандемия е ваксинацията. „Но трябва да има подходяща ваксина”, категорична е лекарката.

Не е от нашата компетенция, много е сложен въпросът, за да даваме мнения. Това каза детският лекар д-р Марияна Бонева. Тя сподели, че е имала малки пациенти с COVID-19, по думите й при децата заболяването протича като всяка вирусна инфекция. „При децата е по-различно от възрастните, при тях всичко е опасно”, посочи медикът.

Мнението на д-р Васил Ганчев е, че след като в другите страни започват да ваксинират децата над 14 години, значи трябва това да се прави и у нас. Наблюденията на лекаря са, че при децата коронавирус протича по-леко и рядко влизат в болница. По думите му налице са симптоми за вирусно заболяване без някаква специфика, няма дихателна недостатъчност както при възрастните, много рядко се стига до пневмонии.

c