Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Удължават извънредната епидемична обстановка

Удължава се извънредната епидемична обстановка. Решението за това ще се вземе утре. Предишното удължаване бе до 30 април 2021 г. "На Министерски съвет ще приемем удължаване на пандемичната обстановка. Продължаваме да мислим отговорно, въпреки мотаенето на президента с даването на мандата". Това каза премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов във видео във Facebook.

"Времето си лети, мина един месец от изборите и дойде 1 май", каза още Борисов.

По думите му хотелите, ресторантите, нощните заведение и туроператорските фирми искат да знаят как ще мине този сезон.

В готовност сме да започнем летния туристически сезон, каза вицепремиерът и министър на туризма в оставка Марияна Николова.

"Министерство на туризма прие единни правила, които ще важат за всички места за хранене и настаняване, за всички заведения, в това число предложението на Министерство на туризма за начините за влизане в страната и практиките, които получихме са съгласувани със здравните власти", каза Николова.

"Много благодаря на проф. д-р Костадин Ангелов за изключителния диалог. В готовност сме да представим протокола за влизане в страната и той ще бъде съгласуван със здравните власти и със главния държавен здравен инспектор", допълни още тя.

Ще пуснем заповед в страната да се влиза по три възможни начина - с ваксинационен сертификат, с отрицатален PCR или антигенен тест или пък с документ за преболедуване през последните 6 месеца.

"Преди повече от месец и половина проведохме среща с вас, на която поехме два ангажимента. Първият беше от началото на май да въведем правила за влизане в страната - такива, които да са конкурентни на съседните наши държави с оглед са спасим българския туризъм и тази година да имаме един по-добър сезон. Вторият ангажимент беше в началото май да стартираме ваксинацията на всички, които работят в сферата на туризма, които бъдат подадени по списък от министерството. Вече стартирахме с представители на област Варна, подготвяме област Бургас", допълни министър Ангелов.

"Всички ангажименти, които поехме към туризма, сме ги изпълнили. Надявам хората, които идват у нас, да се чувстват добре и в безопасност", добави още той.

Източник: NOVA

c