Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Международна учебна компания е създадена по проект на Ветеринарната гимназия в Добрич

Приключи проект на Професионалната гимназия по Ветеринарна гимназия „Проф. д-р Г.Павлов“ в Добрич, наречен „Млади предприемачи на европейско обучително ниво“. Той бе финансиран по програма „Еразъм+“. Целта му бе да се насърчи културата на предприемачество и иновации сред младите хора в училищното образование и спомагане за появата на ново поколение предприемачи в Европа

Партньори на добричкото учебно заведение бяха училища от Белгия, Италия, Норвегия и Румъния, които в продължение на 30 месеца работиха по дейности, които се основаваха на ученето чрез пряк опит - как учениците им управляват техните учебни компании; обучението на учителите и с прякото участие на бизнеса и местната общност под формата на посещения на предприятия, наличието на ментори и консултанти.

Целите на проекта бяха свързани с изграждане на предприемачески нагласи, умения и знания, които да позволят на ученика „да превръща идеите в действия“; повишаване на възможностите за успех в бъдещите учебни и кариерни пътища на учениците (да учат висше образование; развиване на активно гражданство; пригодност за трудова заетост и създаване на нов бизнес, включително социално предприемачество);

В рамките на проекта преподавателите участваха в кръгли маси и тренинги: „Предизвикателства пред обучението по предприемачество“; „Учебните компании като обучение за ученици с увреждания“; „Какви умения правят някой успешен предприемач?“; „Предприемачество и STEM“; „Обучението в онлайн среда“.

По време на проведените 5 краткосрочни обмена, ученици от училището-домакин представяха своите бизнес идеи и продукти, които са разработвали и промотирали в учебните компании.

Бяха разработени брошури и презентации в помощ на обучението по предприемачество, пъзели и мотивационни лозунги за млади предприемачи; речник на предприемача с общи термини и лексика; организирана беше „Седмица на предприемачеството“; учениците участваха в панаири и състезания на учебните компании на национално и международно ниво.

В края на проекта беше създадена МЕЖДУНАРОДНА УЧЕБНА КОМПАНИЯ YELL, чийто продукт „Flowganiser“ комбинира различни аксесоари, произведени от отделите на учебните компании във всяка страна. „Практичният органайзер“ с мото IF YOU THINK GREEN HERE IS YOUR SOLUTION, включва кутийка от морски водарасли, импрегнирана с пчелен восък от Норвегия, в която са поставени биосапуните от Румъния. В саксията с цветя се използва компост от учебната компания на България и екохартия със семена, също от България. Сензорът от Италия измерва температурата и влагата на растението. Всички те са поставени във великолепния органайзер, лазарно проектиран с отделения за всеки продукт, произведен от белгийския департамент на международната учебна компания.

Друг краен резултат беше състезанието между учебните компании „Млад предприемач във виртуалното пространство“ по време на последната работна среща, проведена в онлайн среда. Представените в него бизнес идеи ще бъдат продължени в новосъздадената ученическа международна компания, което ще допринесе за постигане на устойчивост на резултатите.

c