Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Къде се лекуват белодробно болните докато Второ вътрешно отделение в Добрич е Ковид-сектор

Към Про Нюз Добрич се обърна здравният медиатор Гюлтенур Мустафа, за да изрази притеснението си къде се лекуват хората с белодробни заболявания след като Второ вътрешно отделение на Многопрофилната болница за активно лечение /МБАЛ/ бе превърнато в Ковид-сектор. Тя сподели, че вчера се е наложило мъж на 65 години от Добрич с астма да бъде настанен в лечебното заведение и това е станало много трудно.

Гюлтенур разказа, че мъжът е прекарал COVID-19, лежал е в болницата и на 7 април е изписан. Състоянието му обаче ставало по-лошо, лекуван е в домашни условия с антибиотици. Вчера здравният медиатор го води в Спешното отделение. От там го изпращат в ковид-изолатор въпреки че е минала 14-дневната карантина след като е бил изписан. „Мъжът е астматик от 25 години и редовно влиза в пулмология в болница да се лекува, да го стабилизират със системи, с инжекции – обясни Гюлтенур. – Всички астматици на месец и половина, два влизат в болница”.

Жената се обажда на лекуващия лекар на 65-годишния мъж от Второ вътрешно отделение. Обяснява, че при предни случаи медикът слиза в Спешното и пациентът веднага се приема, тъй като се задушава. Лекуващият лекар обаче казва, че не може да го приеме. Обяснява, че Второ вътрешно отделение е затворено и е преобразувано в Ковид. Междувременно 65-годишният мъж чака в изолатора 3-4 часа докато се установи, че е отрицателен за коронавирус, краката му се надуват, оказва се че му се е вдигнала кръвната захар. Медици попитали здравния медиатор не може ли да бъде закаран до болница във Варна. В крайна сметка е приет във вътрешно отделение на шестия етаж в МБАЛ в Добрич.

Гюлтенур пита кога ще бъде отворено Второ вътрешно отделение. „Просто болните, които мат нужда да се лекуват в пулмологията, да знаят, да вземат някакви мерки. Хората с белодробни проблеми първи ги хващат коварните болести, защото им е слаб организмът. Белите им дробове работят на 60-70 процента, дори и по-малко”, сподели тя.

За жалост, в основния си вид Второ вътрешно отделение още е Ковид-сектор, то е разположено в Инфекциозно отделение, каза за Про Нюз Добрич изпълнителният директор на МБАЛ д-р Георги Желязков. По думите му пациентите, които са с белодробни заболявания и са по-тежки, се разпределят в Първо вътрешно отделение, гастроентерологичните болни – в Хирургия. Изпълнителният директор изрази надежда до края на следващия месец нещата около COVID-19 да се успокоят и Второ вътрешно отделение отново да заработи като такова. „То и в момента работи, но разпределено в два допълнителни сектора”, обясни той.

c