Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

38 случая на дрогирани шофьори в област Добрич отчитат от КАТ за първото тримесечие

Все по-често по пътищата на област Добрич са залавяни шофьори, седнали зад волана на автомобилите си след употреба на наркотици. Полицейските информационни бюлетини изобилстват от такива случаи – хващани са водачи на МПС, омаяни от един вид дрога или от коктейл от наркотици.

Само в един ден – 9 февруари 2021 година, в град Добрич бяха регистрирани трима надрусани шофьори, млади мъже на възраст 29, 26 и 24 години.

При един от последните случаи, на 7 април т.г.,  33-годишен мъж от село Черна бе заловен да управлява лек автомобил „Ауди” в Добрич след употреба на три вида наркотик - канабис, амфетамин и метаамфетамин.

С три вида дрога на 2 март бе заловен шофьор на 38 години в Балчик. Мъжът е от Шабла и е карал надрусан с коктейл от канабис, кокаин и амфетамин. В колата му бе намерено бяло вещество с тегло 1,4 грама, реагиращо на кокаин.

И на 5 февруари т.г. имаше подобен случай - 29-годишен мъж шофира из Добрич, надрусан с  канабис, амфетамин и метаафметамин.

Поисканата от Про Нюз Добрич справка от полицията сочи, че случаите на засечени шофьори, използвали наркотици, през месец януари 2021 година са били 8, през февруари – 15, и през март също 15 /общо 38/. Няколко има и през април.

За сравнение, през цялата 2020 година заловените да шофират под въздействието на дрога са били 112, а през 2019 година – 108.

„Тенденцията за ръст на тези случаи е устойчива.  Законът е категоричен – има абсолютна забрана за управление на МПС под влияние на наркотични вещества. Има доста случаи, при които се използва коктейл от два или три вида наркотици. Апелирам законът да се спазва. Изключително важно е водачите да бъдат съсредоточени в конкретната пътна обстановка при управление на МПС, а това няма как да стане под въздействието на дрогата. Опасностите са много, шофьорите трябва да пазят себе си и останалите участници в движението, а да не забравяме уязвимите – пешеходците, децата, велосипедистите. Има случаи, в които водачи под въздействието на наркотици правят катастрофи, но, слава богу, не е имало тежки, поне през тази година“, коментира шефът на „Пътна полиция“ Жулиян Минев.

Той посочи, че са се увеличили и случаите на пияни шофьори, въпреки че заведенията бяха затворени.

c