Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Верка Сидерова на 95: Целият ми живот е посветен на добруджанската песен

95 години чества днес народната певица Верка Сидерова от Добрич. „Пораснах с една годинка, в 96-ата влизам и вече каквото Господ даде”, споделя тя за Про Нюз Добрич.

Родена е на 26 април 1926 година в Добрич. „Призори съм се родила, със слънцето на изгрева, каза мама”, разказва народната певица. Обяснява, че много дълго време не е обръщала внимание на това. Майка й почива на  40 и няколко години. Когато вече е в ансамбъла като професионална певица разбира думите й – че ще има слънце в живота й.

Верка Сидерова споделя, че е останала сама от девет души у дома още когато е на училищната скамейка – братята и сестрите й се оженени, баща й бил на село. „В живота нямам никаква опора от никого”, обяснява тя. През 1946 година завършва гимназия, на следващата се омъжва, през 1948 година вече има дете – син. На състезание излиза първенец и Филип Кутев я взема в Държавния ансамбъл за народни песни и танци. С него обикаля света. „Аз не бях ходила дори до Балчик, до морето”, обяснява певицата.

Рожденичката споделя, че пее от малко дете. Любовта към песента наследява от баба си Еленка – майка на майка й. Тя обичала когато върши някаква работа да си запее, а малкото момиче се заслушвало. Вечер баба Еленка събирала внуците си - да си изпеят песен, да изиграят някоя игра. „Така съм израсла, може да се каже в едно матриархално семейство – разказва народната певица. – Баща ми дори слушаше баба каквото каже. А тя беше много умна жена”.

Животът ми беше път, път, път, непрекъснато пътувах 30 години, разказва Верка Сидерова. „Целият ми живот е посветен на българската добруджанска песен. Не съжалявам за това”, споделя певицата. Разказва, че е работила с много млади хора. Не е имала ученици, но никога не е връщала някого, дошъл за помощ. Посещавали са я майки с деца – да им каже дали стават за певци, други просто, за да я чуят. По думите й домът й е бил върволица.

Верка Сидерова, която живее в София, споделя, че много й е мъчно за родния край, за Добруджа. Разказва, че по-рано когато се е връщала от турне първата й работа била да си вземе билет и да се прибере в Добрич.

Днес телефонът ми не е спрял, непрекъснато звъни. „Звънят познати звънят слушатели, звънят колежки. Дори се уморих, наприказвах се”, споделя рожденичката.

На личния си празник Верка Сидерова се обръща към земляците си и им пожелава своето здраво дълголетие. „Здраво, защото аз не си спомням да съм легнала болна – обяснява народната певица. – Имала съм проблеми понякога с гърлото, от това страдах, него пазех, защото беше моят инструмент”. В заключение споделя, че иска когато умре да бъде погребана в Добруджа – където са майка й, баща й, баба й, прадядо й. „Там искам да легна”, допълва тя.

c