Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Призови места за гимназисти от Добрич в Регионално състезание по професии

Призови места завоюваха възпитаници на Професионалната гимназия по туризъм „П. К. Яворов” в Добрич на Регионално състезание по професии, научи Про Нюз Добрич от директора на учебното заведение Нели Апостолова. Надпреварата се проведе в Русе, участие взеха 12 гимназии по туризъм от Североизточна България.

Велина Кирилова от 12 б клас, професия „Кетъринг”, спечели първо място в категория „Сервитьор”. За гимназията по туризъм това е трета такава поредна награда и това се дължи на ръководителя на гимназистката инж. Ивелина Георгиева – преподавател по Сервиране и сомелиерство, посочи Апостолова. И допълни, че тя е голям професионалист, много качествен учител по професионално подготовка. Обясни, че се е наложило Велина да се подготви за пет дни. „Тя е много работливо, много дисциплинирано и сериозно момиче”, каза директорът.

На състезанието Велина е заредила маса за двама, сервирала ястието на готвача, подбрала е вина към ястието и предястието, декантирала е червено вино пред гостите. Презентирала е ястията и вината на английски език.

Моника Стоянова от 12 г клас, професия „Готвач”, дуално обучение, е класирана на трето място в категория „Готвач”. В състезанието тя приготвила от едно пиле две порции предястие и две основно ястие за два часа. Справи се перфектно – за бързина, за вкус, за качество, всичко беше наред, сподели Нели Апостолова. Тя разказа, че Моника е работила в Албена един сезон и това много й е помогнало. „Това я изгради като бъдещ професионалист”, посочи директорът. Моника е подготвена за състезанието от класния си ръководител Павлета Митева, това е станало за една седмица.

Нели Апостолова изказва специални благодарности към шеф Божилов от Кулинарни науки и
технологии/ Culinary Science на Висшето училище по мениджмънт в Добрич за иновативните
техники, използвани при приготвяне на ястията от ученичката.

Двете възпитанички на ПГ по туризъм „П. К. Яворов” ще участват в Национално състезание по професии, което ще се проведе от 13 до 15 май в София. 

c