Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Преместиха задържаните под стража в новата сграда на ареста в Добрич

Арестът в Добрич към Областна служба „Изпълнение на наказанията“ – Варна, от днес е преместен в реновирана сграда, собственост на Министерство на правосъдието, съобщиха от ведомството. Изграждането му бе извършено със средства от бюджета на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, като общата сума за ремонт и обзавеждане е 1,6 млн. лева. До сега арестните помещения в града се намираха в сградата на ОД на МВР.

Новият арест разполага с капацитет за настаняване до 48 задържани лица. Помещенията отговарят на международните стандарти за осигуряване на минимална жилищна площ не по-малко от 4 кв. м. за едно лице. Във всяко спално помещения е изграден самостоятелен санитарен възел, осигурен е достъп до пряка дневна светлина и изкуствено осветление, отопление и възможност за проветряване на помещението. Създадените битови условия предоставят възможност за поддържане здравето и запазване достойнството на задържаните лица.  

Новият арест в Добрич е завършен, предстои прехвърляне на арестантите (снимки)

В новата сграда е предвидено настаняването и на Пробационната служба Звено-Добрич и административното ръководство на Районна служба „Изпълнение на наказанията“-Добрич.

Откриването на ареста е част от предприетите през последните години успешни мерки от страна на Министерство на правосъдието и Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ за подобряване условията в местата за лишаване от свобода, включително и чрез успешно сътрудничество по международни проекти, посочват от министерството.

От лоши условия, дървеници и въшки в ареста в Добрич се жалва обвинен в убийство

Новият следствен арест в Добрич бе редовно въведен в експлоатация на 27 януари 2021 година.  Сградата се намира на ул. Калиакра № 54 и ще бъде арест и пробационна служба. Строителната площадка бе открита на 14.02.2020 година.  Досегашният арест в сградата на ОД на МВР е разкрит през 1987 година и е с разгъната застроена площ от 200 кв. м. Условията в него бяха лоши.

c