Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Отбелязваме Световния ден на интелектуалната собственост

На 26 април се отбелязва Световният ден на интелектуалната собственост. На тази дата през 1970 година влиза в сила Конвенцията за учредяване на Световната организация по интелектуална собственост, която е една от 16-те специализирани организации в ООН.

Интелектуална собственост се отнася до творения на човешкия ум, върху които определени по закон собственици получават монопол. Правата на интелектуална собственост са защитите, предоставени на създателите на интелектуална собственост, които включват търговски марки, авторско право, патенти, права върху промишлен дизайн, а в някои юрисдикции и търговски тайни. Художествени произведения, включително музика и литература, както и открития, изобретения, думи, фрази, символи и дизайни могат да бъдат защитени като интелектуална собственост.

Интелектуална собственост е сравнително ново понятие (от 60-те години на XX в.), определящо изключителните права на творенията на човешкия ум и човешкия интелект.

Интелектуалната собственост се дели на 2 големи области: индустриална собственост и художествена собственост.

Индустриалната собственост се отнася основно към патентите за изобретения, полезните модели, търговските марки, географските означения (защитени географски указания, защитени наименования за произход и традиционни рецепти), промишления дизайн, новите сортове растения и породи животни, топология на интегралните схеми и други обекти на интелектуална собственост, приложими в индустрията.

Художествената собственост включва собствеността върху произведенията на литературата, науката и изкуствата, аудио-визуални произведения, произведения в областта на архитектурата, фотографията, компютърните програми и авторски изпълнения.

Световната организация за интелектуална собственост (WIPO) определя международните правила за авторското право, носи отговорност и трябва да гарантира, че уникалните колекции в библиотеките, архивите и музеите в цял свят ще оцелеят, въпреки реалната заплаха от изменението на климата.

c