Водещи новини - дясно Култура Общество

На 18 юни в галерията в Балчик ще бъдат показани творбите от юбилейния пленер в „Двореца“

Приключва юбилейното 20-о издание на пленера „Художници, Балчик, Любов – Среща на европейски морета“, което се провежда от 19 април в ДКИ Културен център „Двореца“ в Балчик. Темата на събитието е „Видими следи“, то се състои със съдействието на Община Балчик и „Двореца“. Днес живописците подредиха картините си, сътворени по време на пленера, в арт пространството на вила „Сюита“.

За своята 20-годишна история фестивалът е натрупал богата история. От 2001 година досега са се състояли 20 пленера, 32 изложби в галерии в Балчик, Варна и София, както и 11 арт събития. В пленера са се включвали както изявени творци с богати художествени биографии, така и млади художници, които тепърва заявяват за себе си. От пленера във фонда на балчишката галерия са постъпили над 100 картини, а във фонда на ДКИ „Двореца“ – над 50.

Участници в двадесетото, юбилейно издание са Бисера Вълева, Дарина Янева, Силви Басева, Тереза Зиковска, Андрей Янев, Михаил Лалов и Георги Миленов. Във всички издания до сега, участие са взели 55 художници от България и Хърватия.

„Видимото не е само пърформанс и инсталации. Видимото е това, което ще възпитава, видимото е това, което ще бъде откривано и което ще може да бъде изследвано. Хората, които са били част от този пленер в годините, са оставили своите сърца тук във вид на произведения, във вид на даденостите от природата, които те са успели да пресъздадат. Благодарение на тези творчески срещи във фондовете на галериите постъпват много творби. За съжаление ни напуснаха хора, които са били тук с нас и са съпреживявали цялото това нещо – те оставиха своите следи тук. Това са Петър Савов, Нина Златева, Даша Недялкова, Ванко Урумов, Лора Янева. Нека това събитие да бъде хубав пример и мотивираща енергия за тези, които искат да правят неща, които оставят видими следи“, изтъкна Андрей Янев от организаторите на пленера.

„Лични благодарности към нашите участници. С годините някак полека и неусетно този пленер в нашите очи се превърна в събитие, което около себе си събира и консолидира автори – всеки със своята индивидуалност, но събрани на едно място, предаващи един на друг творческия си заряд и зареждащи се от това прекрасно място, от досега с природата, от морето, от стария град Балчик и получаващи удовлетворение, че оставят свои творби за колекциите на галерията и „Двореца“, сподели Силви Басева.

Изложба от настоящия пленер ще бъде подредена на 18 юни в Галерия Балчик. 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *