Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Завършването на учебната година да е присъствено за всички ученици

Красимир Вълчев - кадър NOVA

Това предлага просветният министър в оставка Красимир Вълчев, при условие, че междувременно не възникнат усложнения в епидемичната обстановка в страната.

Становището на ексминистъра бе оповестено по време на онлайн включване от среща с премиера в оставка Бойко Борисов.

От понеделник, по график, в училищата се връщат 5, 9 и 12 клас, припомни Красимир Вълчев.

"От самото начало учат първи и четвърти клас. Те имат само няколко седмици неприсъствено обучение. До голяма степен съхранихме присъственото обучение в начален етап.

"Отчитайки подобрената ситуация, водени от общото ни желание повече ученици да се обучават присъствено, това, което предлагаме, е от 10-ти май още два класа да се върнат – 6-ти и 11-ти., най-засегнатите... По този начин 6-ти и 11-ти клас ще могат от 10 май до края на учебната година да учат присъствено", уточни Вълчев.

Той цитира данните на здравното министерство, според които при третата вълна заразените сред педагогическия и непедагогическия персонал в системата на образованието са по-малко в сравнение със ситуацията през есента на 2020 г. Според ексминистър Вълчев, при нормална епидемична обстановка, всички ученици от гимназиален етап също ще могат да приключат учебната година в присъствена учебна среда.

Министърът на спорта в оставка Красен Кралев припомни, че през последната половин година публиката не бе допускана на състезанията, но от 24 април феновете вече имат възможност да посещават мачовете на любимите си отбори. Той отправи апел към феновете - да съблюдават въведените правила и да използват предпазни маски. По думите на ексминистър Кралев, има стриктно разписани протоколи относно регламента за провеждане на футболните срещи.

На свой ред, премиерът в оставка призова всички да спазват противоепидемичните мерки и честити Цветница на православните християни, напомняйки, че до този момент у нас не е допуснато затваряне на църквите и манастирите заради ковид-пандемията.

c