Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Сватби в ареста в Добрич, сред женихите и участник в най-крупната пратка с дрога

Сред нетрадиционните места за сключване на граждански брак от служителите на общинското предприятие "Обреден дом“ е и следственият арест в град Добрич. През последните 15 години радостните обредници 5-6 пъти са посещавали ареста към Окръжния следствен отдел, за да сключат граждански брак на задържани в него лица, съобщи за Про Нюз Добрич директорът Румена Маринова.

Нетрадиционно, но изреченото „Да“ на такова място не може да бъде забравено. Още повече, ако е казано на заветния 08.08.2008 г., който много двойки избраха за сватбените си тържества, вярвайки че датата ще им донесе късмет и дълъг съвместен живот. На този ден в Добрич е имало общо осем бракосъчетания. Едно от тях в ареста.

В практиката си имам около 5-6 случая, когато гражданският брак е сключен в ареста, сподели пред Про Нюз Добрич дългогодишният обредник Коянка Кралева. Обясни, че в тези случаи младоженците подготвят документите, младоженката ги представя в Обредния дом, а началникът на следствието определя датата и часа.

Обредникът също спазва правилата на ареста. Представя документ за самоличност, оставя телефона си при дежурния.

„Там правим разписването. Идва младоженката, както и двама свидетели. Задаваме традиционните въпроси, разписват се младоженците и свидетелите, следва обявяване на брака и кратко слово. След това се черпят с бонбони и безалкохолно“, разказва Коянка Кралева. Веднъж дори пуснали Сватбения марш на Менделсон от компютъра.

Обяснява, че, когато имат сключен брак, съпругата може да идва на свиждане на арестанта в определените за това дни.

Кралева ярко помни едно от бракосъчетанията, направени в ареста.

Мъжът бил арестуван при акция през 2005 г., когато в Добрич е разбит канал за дрога. Тогава 200 кг таблетки амфетамин на стойност над 32 млн. долара са заловени при специализирана полицейска акция в Добрич. Наркотиците са открити в камион с благоевградска регистрация. Амфетамините са произведени в България и предназначени за Йордания. Акцията е ръководена от Бойко Борисов, тогава главен секретар на МВР.

„Един ден пристига една прекрасна дама, много висока с черни къдрици до кръста и едно 6-7-годишно момиченце, нейно копие. Тя живеела на семейни начала със собственика на камионите и подаде документи за брак, за да може да му ходи на свиждане. В следствието видях и младоженеца - красив млад мъж. Бяха невероятно красива двойка, като манекени. Не мога да ги изтрия от съзнанието си“, споделя 15 години по-късно Коянка Кралева.

c