Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

В „Двореца“ концертмайсторът на Кралската филхармония ще обучава младежи

Голям нов фестивал ще постави началото си в Балчик това лято. Майсторски класове в „Двореца“ в Балчик ще проведе концертмайсторът на Кралската филхармония в Лондон Джон Смит.

Край морето той ще проведе майсторски класове със студенти от цяла Европа. Те ще се проведат в периода от 20 до 29 август.

„Надяваме се след майсторските класове да бъде поставено оперно представление, което ще бъде представено пред общността на региона – Балчик, Добрич и Варна, каза директорът на ДКИ „Двореца“ Жени Михайлова.

Богата е културната програма на държавния културен институт и тази година. Включени са четири съвместни постановки с Музикално-продуцентски център Варна. През август до 10 септември в „Двореца“ ще гостува Панагюрското златно съкровище, което след Балчик ще отпътува за Дубай.

The Кралска филхармония (RPO), намиращ се в Лондон, е образуван от Сър Томас Бийчъм през 1946 г. В първите си дни оркестърът осигурява печеливши договори за запис и важни ангажименти, включително Опера на фестивала в Глиндеборн и концертите на Кралска филхармония. След смъртта на Бийчам през 1961 г. състоянието на оркестъра рязко спада; той се бори за оцеляване до средата на 60-те години, когато бъдещето му беше осигурено след Съвет по изкуствата доклад препоръчва да получи публична субсидия; поредната криза възниква в същата епоха, когато изглежда, че правото на оркестъра да се нарича „кралски“ може да бъде отнето.

След смъртта на Бийчам, RPO има седем главни диригенти, включително Рудолф Кемпе, Антал Дорати, Андре Превин и Владимир Ашкенази. Включени са и други, тясно свързани с оркестъра Сър Чарлз Гроувс, Сър Чарлз Макерас, Питър Максуел Дейвис, Йехуди Менухин и Леополд Стоковски.

През 2004 г. оркестърът придоби първата си постоянна лондонска база в новия Зала Кадоган в Челси. RPO също изнася концерти в Кралска фестивална зала, Роял Албърт Хол и местата около Обединеното кралство и други страни. От най-ранните си дни оркестърът е бил активен в звукозаписните студия, правейки саундтраци към филми и множество грамофонни записи; много от записите на LP, проведени от Beecham и други, са преиздадени на компакт диск.

c