Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Без мащабни прояви за Цветница, Великден и Майските празници в община Тервел

Община Тервел обяви програмата си за Цветница, Великден и Майските празници. „Извънредната противоепидемична ситуация в България отново е причина празничните дни за жителите на Тервел да преминат под сянката на Ковид-19. Традиционните мащабни прояви отново няма да бъдат провеждани. Многото почивни дни са добър повод да се срещнем с най-близките си хора и приятелите, да прекараме повече часове сред природата, да посетим празничните литургии“, коментират от Общината.

На 25 април, Цветница, Храм „Св. Георги“ и свещенослужителите очакват християните от 9.00 часа. За да се спазят противоепидемичните мерки, организира се раздаването на върбовите клонки да става навън.

На 28 април служителите в музея канят своите малки приятели за изработване на Великденски картички. Работата с децата ще започне от 10.00 часа и ще продължи през целия ден.

На 30 април от 9.00 часа ще се извърши церемонията по изнасяне на плащеницата, а от 18.00 часа ще започне опело на плащеницата.

На 1 май от 23.00 часа ще започне Великденската служба. За да се предотврати струпването на много хора вътре в храма, ще бъде осигурено озвучаване, за да могат миряните да чуват навън. Причастието ще бъде поднасяно на хората с чаши за еднократна употреба, за да бъде избегната употребата на една и съща лъжичка от всички.  

На 6 май Храм „Св. Вмчк Георги Победоносец“ ще отбележи 10 години от освещаването си. Доростолският митрополит Яков ще оглави празничната литургия в съслужие от свещениците от град Тервел и други свещеници от Доростолска епархия. В края на службата ще бъде раздаден курбан за здраве. Отново ще бъде осигурено озвучаване навън, за да се избегне струпването на много хора в молитвената зала на църквата.

6 май е и празничен за жителите на Тервел. Музеят в града ще бъде с вход свободен.

За всички празнични дни на входа на храма ще бъде поставен автоматичен диспенсър с дезинфектант за ръце. Влизането в него или при изчакването навън трябва да се осъществява при спазване на дистанция от минимум 1,5 метра, всички трябва да са с предпазни маски на лицето.

c