Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

24 април – Световен ден на младежката солидарност

На 24 април се отбелязва Световният ден на младежката солидарност. Денят е приет за официален празник от Световната федерация на демократичната младеж. Първото отбелязване е през 1957 година.

Идеята на този ден е да се привлече вниманието на обществеността, държавните служители и медиите върху живота, проблемите и идеите на младежта. Обединяването на усилията на младите хора, обществени организации и всички хора, които не са безразлични за бъдещето на идното поколение, ще засили обществения контрол върху спазването на правата на младите хора.

Загрижеността и вниманието към света на младите, умението за вслушване в него  трябва да са първостепенна задача и дълг на цялото общество. Проблемите на  младите хора  са свързани с трудността да се създаде семейство, да се намери сигурно работно място. Други важни проблеми са ефективния принос на младите в политическия, социалния и културния живот, необходимостта да се изгради по-хуманно и сплотено общество.

А проблемът на възрастните понякога е неумението да изслушат, да се доверят на младите, да подкрепят иновативното. Взаимната подкрепа е задача на цялото общество.

c