Водещи новини - дясно Здраве Общество

Отварят „зелени коридори“ за ваксинация от 30 април до 10 май

“От 30 април до 10 май ще се отворят “зелени коридори” там, където има желание и подготовка за такива. Всяко едно РЗИ ще обяви в понеделник къде и кой “зелен коридор” ще работи. Естествено това не пречи на личните лекари да поставят ваксини”, заяви на брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му с оглед на празниците и това, че ще има по-малко търсене, е преценено, че “зелените коридори” ще са тези, в които ще има повече имунизации.

„В рамките на зелените коридори ще се прави ваксинация с всичко, с което разполагаме – Pfizer, по-малки количества Moderna и AstraZeneca – разбира се за тези, на които им излиза втора игла или тези, които искат да се имунизират”, каза още той. И допълни, че ваксината на „Янсен” остава на склад до понеделник”, подчерта доц. Кунчев.

„Проведохме доста обширни дискусии. Становището на ЕМА по отношение на ваксината на Johnson & Johnson е,  че ползите са по-големи от вредите и страничните ефекти”.  Това заяви от своя страна председателят на Националния ваксинационен щаб проф. д-р Красимир Гигов.

„Няма още категорична позиция от наша страна. Изчакваме решението на още две европейски комисии, за да вземем решение за препарата. Можем, да кажем дали и кога ще започне имунизацията с него най-рано следващата седмица”, категоричен е той. 

Източник: NOVA NEWS

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *