Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Област Добрич влезе сред районите с най-много Ковид заразени в България

С 550 заразени на 100 000 души на двуседмична база, област Добрич е сред шестте най-засегнати от Ковид райони в страната, съобщи държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. Останалите проблемни области са Варна, Русе, София град, Перник и Софийска област. С най-малко заболели са Видин и Разград – под 300 на 100 000 души на 14-дневна база.

„Успяхме да постигнем това, което си бяхме поставили за цел – вече няма нито една червена зона в страната. През цялото време ни водеше разумът, дисциплината и интелектът на нашите експерти.  Убеден съм, че с това поведение България ще се превърне в пример за постигане на резултати с разумни и последователни действия”, заяви здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов.

Отчетена е трайна тенденция за намаляване на настанените в лечебни заведения. Заетостта на леглата за неусложнени пациенти  е 61%, а тези за интензивни грижи – 65%.

За да се задържи постигнатото, са нужни две условия, посочи проф. Костадинов. Първо трябва за се запази темпът на ваксинация, който през май може да стигне 50 000 ваксинирани на ден. Днес ще заседава ваксинационен щаб, на който ще се вземат две решения – за ваксината на „Янсен” и можем ли да си позволим да отворим „зелените коридори” и пета фаза. Второто задължително условие е да се продължи със спазването на противоепидемичните мерки. Нужни са още месец- два, докато се стигне до 60% ваксинирани българи, подчерта министърът в оставка.

Доц Кунчев съобщи, че на двуседмична база заболелите в България са 460 на 100 000 души, което означава 14 място в ЕС и 5 място на Балканите. Смъртността е 23 на 100 000, като по този показател сме на второ място в Европа и трето на Балканите.

Генерал Мутафчийски призова за бдителност по време на празниците.

c