Водещи новини - дясно Култура Общество Туризъм

Днес започва изнасянето на открито на внушителните кактуси в Ботаническата градина в Балчик

Започва изнасянето на открито на колекцията от едроразмерни топлолюбиви кактуси и сукуленти на Ботаническата градина в Балчик, съобщи за Про Нюз Добрич ръководителката на институцията Валя Машкарова. Предвижда се днес и утре бодливите растения да бъдат поставени на местата им в Божествената градина, както и в градина Разсадника.

В понеделник е планирано да бъдат изнесени и едроразмерните палми, които се експонират за сезона в големи дървени съдове.

Растенията презимуваха на закрито през студените зимни месеци в оранжерията, при температура не по-ниска от 12°С. Сега на открито, на площ от 680 кв. метра,  ще бъдат изнесени около 600 екземпляра от над 55 вида. Внушителните представители на кактусите от род Opuntia, както и разнообразието на сукулентите от семейство столетникови (агаве и алое) и семейство млечки (Euphorbiaceae) ще очакват отново посетители.

Както обичайно, и тази пролет служители на градината ще пренесат на ръце огромните растения. Истинско изпитание е изнасянето на някои от екземплярите, които тежат над 300 килограма. Колекцията едроразмерни кактуси и сукуленти на открито е втората по големина в Европа, след тази в княжество Монако, като в нея са представени едни от най-старите екземпляри бодливи растения, някои от които на възраст над 60 години.

Началото на колекцията е поставено в средата на 60-те години на миналия век, когато тя е транспортирана със съдействието на акад. Даки Йорданов, в страхотна жега, от Софийската ботаническа градина до Балчик с военни камиони. Растенията тогава са били на около 10 години. Сред тях e имало и такива, с размери от сантиметри до метър. Част от едроразмерните кактуси през 2012 година са прехвърлени в постоянна закрита експозиция. В нея целогодишно могат да се видят около 3000 вида кактуси и сукуленти, както и ефектна аранжировка на прехода между пустинна и средиземноморска растителност.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *