Водещи новини - дясно Общество Туризъм

9 спасителни поста за неохраняемите плажове предлага Областният управител на Добрич

Областният управител на Добрич предлага да се осигури водно-спасителна дейност на 7 от неохраняемите плажове за лято’2021. В предложението, изпратено за разглеждане и одобрение в Министерството на туризма, са предвидени общо 9 спасителни поста.

Във връзка с изпълнение на чл.22а, ал.4 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), Областният управител Красимир Кирилов е изпратил актуализирани схеми за разполагане на водно-спасителни постове на седем от неохраняемите плажове на територията на област Добрич за одобрение в Министерството на туризма.

Преди дни в рамките на работно посещение във Варна вицепремиерът и министър на туризма в оставка Марияна Николова обяви, че на територията на област Добрич има 19 неохраняеми плажа. За поредна година от държавния бюджет се осигуряват средства за разполагане на водно-спасителни постове на посещавани плажни ивици, които не се стопанисват с договор за наем или концесия. Съгласно изискванията и в изпълнение на ангажиментите по ЗУЧК, през изминалата седмица бе извършен оглед на неохраяемите плажове на територията на трите морски общини. В резултат на анализите и извършения на място преглед, бе изготвено предложение за седем от безстопанствените плажове, като в разработените и изпратени в Министерство на туризма схеми е планирано водно-спасителните постове да бъдат общо девет на брой.

За лято’2021 областният управител предлага да бъде осигурена охрана на следните плажни ивици:

  • На територията на община Шабла:
    • „Добруджа север“ -1, „Добруджа – север“ -2, Крапец – северна част 2, Шабла, „Космос“
  • На територията на община Каварна – плаж “Болата”;
  • На територията на община Балчик – плаж „Моби Дик“.

 С предложението се цели да има готовност за летните месеци за плажни ивици с висока посещаемост и максимално гарантиране безопасността на туристите.

Очаква се одобрение на изпратените схеми, след което ще бъде стартирана процедура по избор на изпълнител за осигуряване на водно-спасителна дейност на посочените плажове.

източник: Областна администрация – Добрич

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *