Водещи новини - дясно Общество

Утре ще бъде поклонението пред тленните останки на писателя и журналист Драгни Драгнев

Утре от 12.00 часа в траурен дом „Харон“ ще се състои поклонението пред тленните останки на поета, писател, публицист и журналист от Добрич Драгни Драгнев. Той почина на 18 април на 82-годишна възраст, след кратко и тежко боледуване.

Драгни Драгнев е завършил ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” със специалностите Българска филология и История. Служи като военен моряк и дълги години е журналист в Добрич. Бил е кореспондент на БТА, учител, радиожурналист.

Сътрудничи на централния печат с поезия и публицистика. Първите си стихотворения публикува във вестници и списания във Варна и Добрич, както и във вестниците „Пулс” и „Народна младеж”. Първата му поетична книга „Жътва” (1973) излиза в издателство „Георги Бакалов” с редактор Петър Алипиев. Автор е на стихосбирките „Живея в равнина” (1992), „Близост” (2002), „Взаимни сетива” (2012), „Времето на лирическия герой” (2017) и няколко други. Автор е и на белетристика – „Таткови приказки” (2003), „Войната на хан Тервел” (2003), „Обич и гняв” (2004), „Гълъбови химни” (2005), „Часът на говорещите буболечки” (2007), „Невидимите пейзажи на любовта”, „Сънят на тревите”, „Сабя на брега” (2009), „Не събуждай мъртвите” (2006), „Нашата Дора Габе”, „Мъдрецът и птицата”, „Кръгът на Дора Габе” и други. Основна тема в поезията и белетристиката на Драгни Драгнев е съдбата на Добруджа и България в миналото и днес. Пише историческите драми „Аспарух” и „Тервел”.

Автор е на шест стихосбирки, 12 романа, както и на публицистични книги за Дора Габе, историческите му драми: „Хан Аспарух“ и „Тервел“ са поставени в ДТ „Йордан Йовков“, както и пиеси за куклен театър, поставени в куклените театри на Добрич и Силистра.

Стихове на Драгни Драгнев са превеждани на руски, украински и унгарски език.

Поклон пред паметта му!

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *