Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Сватбени клетви си дават вече младоженците в Добрич

В последните пет-шест години, въпреки сериозните ангажименти в организацията на сватбеното тържество, младоженците намират време да напишат свои сватбени клетви. В тържественият сватбен ритуал, провеждан от служителите на общинското предприятие „Обреден дом“ е вплетен и този вълнуващ за младоженците и всички гости момент.

С изричането на клетвата, колкото и големи да са притесненията, колкото и треперещи да са гласовете, сватбеният ритуал се превръща в неповторим и запомнящ се завинаги, посочват обредниците.

В отделни части на Европа няма сватбена церемония, която да се провежда без заветните думи на младоженците, посветени един на друг. Да се ​​каже само "Да" за тях отдавна е без значение. А да нарисуваш детайлно с думи чувствата си пред гости и роднини, е част от сватбения ритуал и истинско вълшебно изживяване.

В Япония сватбените обещания се обменят не само от младата двойка, но и от двата клана. От това следва, че всички роднини са отговорни за изпълнението на изречените думи.

Сватбеното обещание в Пакистан се дава едва на третия ден от празника. 

Еврейката, за разлика от младоженеца евреин, не дава обещания пред олтара.

В мюсюлманските страни младоженците не полагат клетва един към друг, свещеникът прави всичко за тях. По време на сватбената церемония той обяснява подробно задълженията на страните.

Интересна е традицията на сватбените обещания в индуизма. Ритуалът е седем стъпки към любимия човек. Всяка стъпка на булката и младоженеца по пътя един към друг се подчертава от важни обещания.

c