Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Знамето и револверът на Райна Княгиня – в изложба за Априлското въстание в „Двореца“

"Реликви от Априлската епопея" е името на изложбата, открита днес в Каменната зала на „Двореца“ в Балчик. Експозицията е посветена на 145-ата годишнина от избухването на Априлското въстание и е организирана от Държавен културен институт - Културен център "Двореца" и Исторически музей – Панагюрище.

Изложбата показва ценни реликви от музея в Панагюрище. Най-впечатляващата от тях е Главното знаме на Панагюрските въстаници, ушито от Райна Княгиня. В края на месец март 1876 г. Революционният комитет в Панагюрище и Георги Бенковски възлагат на Райна Попгеоргиева да извеза знамето. В дните на Панагюрската република то гордо се вее на голямата врата на Хаджилуковата къща – Правителствен дом. По време на Руско-турската война 1877/78 г. знамето вероятно изгаря в конака в Хасково. По случай първото официално честване на Априлското въстание през 1901 година Райна Княгиня възпроизвежда Главното въстаническо знаме.

В изложбата могат да се видят и оригинални оръжия от богатата колекция на музея и лични вещи на участниците в Априлската епопея  -  уникалните пушки, пищови, револвери и ръчно изработени от въстаниците оръжия от сечива. Представени са изключително ценни артефакти, които показват българската държавност.

Експонирани са капсулни пушки и пищови от средата на 19 век. Част от оръжията са художествено изработени и са произведения на изкуството. Изложена е украсена със седеф пушка, по която има няколко хиляди украсителни елемента – например седефени и костни плочки, сребърни гвоздейчета и тел. Тези оръжия са били мъжките украшения, както пафтите при жените.

Изложен е револверът на Райна Княгиня – австрийски, образец 1870 г., богато украсен и говорещ за висок статус. Сред експонатите са ценен и скъп френски капсулен пистолет и два типа ятагани – малоазийски и балкански, вероятно трофейни оръжия, придобити от въстаниците.

„Горда съм, че можем да отбележим 145-ата годишнина от обявяването на Априлското въстание и да представим експонатите и труда на хората от музея в Панагюрище на това прекрасно място в ДКИ КЦ „Двореца“. Трябва да бъдем благодарни на героите от онова време за това, че днес сме свободни българи“, отбеляза при откриването на изложбата директорът на културния център Жени Михайлова.

Доц.-д-р Атанас Шопов - директор на Историческия музей в Панагюрище,  подчерта, че с Априлското въстание българите заявяват, че ще бъдат политически субект на европейската сцена. „Екипът на музея прави изнесени изложби с движими културни ценности от нашата институция. В „Двореца“ представяме 78 културни ценности, също реплики и фотодокументи.   С въстанието българите се идентифицират с Европа. Историята не е толкова поглед към миналото, тя е поглед към нашето бъдеще – как ще живеем и творим, защото още от Ренесанса е казано, че ако човек не погледне към миналото си, какво бъдеще ще гради. Тежко на народ, който е оставил историята зад гърба си, без да се поучи от нея“, каза доц. Шопов.

Изложбата може да бъде разгледана до 30 юни. 

c