Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Хотелиери: Румънските туристи масово отказват резервации за Великден

Румънските туристи, които по традиция пълнят хотелите и ресторантите на Северното Черноморие за Великден и Майските празници, масово отказват резервации.

 „100% от почивките на румънските гости за празниците са анулирани, а беше резервиран целият комплекс. Ние имаме традиции, работим с румънци още от 2005 година и те редовно празнуваха Великден и Майските празници при нас. Но тази година, както и миналата, всичко е отказано“, сподели за Про Нюз Добрич Славка Колева – собственик на хотелски комплекс „Извора“ в Кранево.

Тя допълни, че непрекъснато поддържа връзка с много клиенти от Румъния и те са готови да дойдат, ако нещо се промени, но това към момента не се случва. Пропаднали са записванията както на индивидуални туристи, така и на групи. По думите на Колева това се отнася за всички нейни колеги от Кранево и другите курорти. „Румънците имат традиция да посещават по това време Балчик, Албена, Златни пясъци, Южното Черноморие, но положението в момента е много сериозно“, казва Колева.

Причината е, че при връщане от България в Румъния се изисква ПСР тест и туристите се поставят под карантина.

„Ние искаме да приемем румънците, но връщането им е трудно. Уверението беше, че ще има разговори с румънската страна, но явно, че там нещата с пандемията не са добре. Допреди дни имахме надежда, че румънските гости ще дойдат, но вече няма време – кога ще се организират туроператорските фирми? Дори румънците да влязат в България, една тридневна почивка на семейство ще излезе толкова, колкото цената на тестовете и това ще ги откаже“, коментира Димитър Димитров, председател на Регионалната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите.

Според него нещата оттук насетне ще се случват в последната минута, но като цяло отиват към провал за бранша. Ситуацията по думите му е абсурдна, още повече че в момента имаме правителство в оставка. Димитров посочи, че задействането на механизма на ЕС за зелените сертификати вероятно ще стане в края на май.

За масова отмяна на резервации съобщи и хотелиерът Виктор Лучиянов от Балчик. Той казва, че местата при него са били запълнени изцяло, но всичко се анулира заради неяснотата дали румънците изобщо ще могат да пътуват в България.

Славка Колева посочи, че и записванията на българите за лятна почивка не вървят добре - процентът е по-малък даже и от миналата година. Нейни клиенти казвали, че се надяват да се отвори Гърция. Както стана известно преди дни, задължителната досега 7-дневна карантина за пристигащите от Европа в Гърция падна, а влизането в южната ни съседка ще става с отрицателен ПСР тест или сертификат за имунизация.

„Нашият бранш е силно потърпевш и нищо не се прави от властите. Ние не искаме да ни доведат туристи, ние искаме да отворят границите. Изпускаме и руските туристи - проблемът с визите не е решен, а ето че от вчера се говори, че те се изтеглят от Турция“, заяви Колева.

Про Нюз Добрич научи, че в Кранево ще се състои среща на хотелиери и ресторантьори от Северното Черноморие, като ще се изготви писмо до министъра на туризма с настояване да има яснота за румънския и руския пазар.

c