Бизнес Общество Туризъм

Гърция отмени карантината за българи с документи за К-ваксинация и негативен PCR

Гръцките власти отменят изискването за задължителна 7-дневна карантина за гражданите на държави – членки на ЕС и на Шенгенското пространство, включително и на България. Новите разпоредби са в сила от 19 април, като промяната важи също за гражданите на Великобритания, САЩ, ОАЕ и Израел.

Отпадането на досегашната 7-дневна карантина за пътуващите от тези страни е възможно само при следните условия:

  • представяне на документ за негативен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа преди влизането в страната
  • сертификат за ваксинация за коронавирус COVID-19, доказващ, че ваксинацията е направена най-малко 14 дни преди това
    • Сертификатът трябва да е на английски език, да е издаден от публичен орган и да съдържа информация за вида и броя на дозите на ваксината. 

Българските задгранични представителства в Гърция обръщат внимание, че при влизане в страната гръцките власти на случаен принцип могат да извършват PCR или бърз тест на всеки от пътуващите граждани.

От МВнР припомнят, че при пътуване към Гърция всеки  гражданин следва да има генериран QR код след попълване на Passenger Locator Form (PLF),  (https://travel.gov.gr/#/). Изискването важи и за водачите на тежкотоварни превозни средства, които са освободени от задължението за представяне на отрицателен резултат от PCR тест. Компаниите, предоставящи пътнически услуги, са длъжни да проверяват дали всеки от пътниците има  QR преди качването му на борда.

Преминаването през ГКПП „Кулата-Промахон“ е разрешено в часовия интервал от 07:00 ч. до 23:00 ч., при спазване на всички изисквания за влизане в страната.  От 19 април, в същия часови интервал, гражданите вече могат да преминават границата с Гърция и през ГКПП „Маказа-Нимфеа“, който досега беше отворен само за тежкотоварни превозни средства.

От МВнР припомнят, че при необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на България в Атина на следните телефони:

  • +30 210 67 48 107
  • +30 210 67 48 105
  • +30 210 67 48 106

Към генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310 829 210 и на дежурния телефон : +30 2310 869 510 (в извънработно време).

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *