Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Уникални артефакти от Априлското въстание представя в изложба музеят в Добрич

Оръжия, униформи, лични вещи на революционери и документи, някои от които уникални,  представя изложбата „Пред олтара на свободата. Априлското въстание на север от Балкана”. Тя е посветена на 145-годишнината от събитията през бунтовния април на 1876 година. Изложбата се организира от Регионалния исторически музей в Добрич и ще бъде официално открита утре в 17.00 часа. Подредена е в зала „Възраждане” в Художествената галерия и включва експонати от фонда на РИМ – Добрич, музеите във Велико Търново, Габрово, Варна, Шумен, Севлиево, Бяла черква и Рeгионален клуб „46-и пехотен Добрички полк”.

Акцентът е поставен върху въстанието в Северна България. „Страниците от Априлското въстание, свързани със Северна България, са по-малко познати. Драматизмът и героизмът на въстаниците тук обаче е не по-малък, макар и в отделни райони и по-изолирано, отколкото в познатите центрове на въстанието“, посочи уредникът в РИМ Пламен Николов.

Сред изложените реликви впечатление правят пушката, с която е загинал Панайот Волов, револверът на Стефан Стамболов, пушката и сабята на Сидер Войвода, пушката на Георги Бочаров от габровската чета. Уникална е шашката (сабя с дълго леко извито острие)на четник на Таньо Войвода, която е парадно оръжие, с рядко срещана инкрустирана дръжка.

Може да се види и т.н. сабя-априлка. Тя е българско хладно оръжие и се среща само в Априлското въстание. Изковавана е от земеделски сечива - коси, плугове. Представена е и наковалня, върху която са били изковавани сабите-априлки, както и лични вещи на Бачо Киро.

Част от експонатите – униформи и снаряжение, са от личната колекция на д-р Добрин Добрев – председател на „46-и пехотен Добрички полк” и на реконструктори от клуба.

„Изложбата е поредна проява на нашата съвместна дейност с РИМ. Един интересен исторически артефакт трябва да бъде обществено достояние, той е в помощ на историята. Нашият синхрон с РИМ е положителен пример и е за доброто на съгражданите ни“, посочи д-р Добрев.

Дигиталният художник и дизайнер Венцислав Великов е автор на плаката на изложбата, на информационните пана и на оформлението на част от пространството на изложбата.

„За мен беше истинско удоволствие да се занимавам с плакатите и въобще с визуалната част. Тя е вдъхновена от стила на Британския музей“, сподели художникът и добави, че по време на работата по изложбата научил много исторически факти.

Добруджанците, които са участвали в Априлското въстание, не са много – те са 15-20 човека и са се включили на различни места в революционното движение. В четата на Ботев е имало десетина добруджанци.

c