Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Ще поскъпне ли козунакът за Великден заради по-високите разходи за производство?

Все повече производители предлагат тип „домашен козунак“ с живи съставки – с истински яйца и мляко и с животински мазнини

Козунаците за Великден няма да поскъпнат въпреки по-големите разходи за производството им. Причината е свитото потребление, голямото предлагане и конкуренцията при производителите. Ако има увеличение, то ще е минимално – с 5-6%", коментира за Про Нюз Добрич  председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Добрич Тошко Няголов.

С около 10% по-скъпи са специалните брашна, от които се правят козунаците, посочи Няголов. Цената им вече стига 900-1000 лева за тон. Това са брашна тип 500, със специални добавки, които дават по-голяма еластичност, те са с по-голямо съдържание на глутен и са по-фини.

Цената на олиото скочи сериозно заради ниските добиви на слънчоглед миналата година. Тя вече минава 3 лева за литър на едро. Маргарините също са поскъпнали с около 20%, захарта минава 1.20 лв./кг, а беше 1.10-1.13 лв./кг. Към това се прибавят и по-високата цена на тока и другите разходи.

„На практика производителите са готови да работят със съвсем минимални ставки на печалба, за да могат да предложат нещо на пазара. Миналата година Великден пак беше в условията на ковид-кризата и кампанията беше много вяла. Тази година сме в същото положение. Не вярвам да има голяма консумация по две основни причини – много хора са без работа и не си позволяват много, а и в пандемията не се правят големи семейни събирания“, заяви хлебопроизводителят.

На пазара има много продукция като видове, марки и място на производство. Местните търговски обекти предлагат козунаци от Хасковско, Търновско, Русе и др. региони. „Разнообразие не липсва. Преди пандемията оттук изнасяхме за Румъния, но сега това няма как да стане“, изтъкна Няголов.

По думите му се засилва тенденцията все повече производители да предлагат тип домашни козунаци, с живи съставки, а не от смеси. „Сега се меси с истински яйца, а не такива на прах, с прясно, а не сухо мляко, със свинска мас, краве масло, с по-малко изкуствени подсладители. Влагането на маргарини в продуктите се ограничава по принцип заради европейския регламент за най-много 2% трансмазнини в 100 грама изделие. Освен това от БАБХ започнаха проверки за наличие на такива мазнини и повечето колеги внимават продуктите, с които работят, да не нарушават това правило. Истинските продукти са и по-здравословни, но оскъпяват тестеното изделие. Използват се много яйца и мляко, което пък прави производствения процес по-бавен. Но ние искаме да задоволим и най-капризните клиенти“ , каза Няголов.

Той прогнозира, че цената на масовото производство на великденския сладкиш с грамаж 400-600 грама, приготвен с готови миксове, ще бъде 3.00-3.50 лева. „Говорим за сносен козунак, защото миналата година, в последните дни преди Великден бяха наводнили с русенски козунак на цена 1.50 лв. – разбирате, че това не е козунак, а някакъв подсладен хляб.

Козунакът с живи съставки тип домашен - с истински яйца, прясно мляко,  хубава мазнина, сушени и захаросани плодове, локум и др., ще гони 5.00-6.00 лева. Има и луксозни видове с цена към 10.00 лева, тип италиански, с повече сушени и желирани плодове и по-нестандартни съставки.  

c