Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Обявиха пет важни регулации за ваксинирането с AstraZeneca у нас

Пет важни насоки, свързани с употребата на анти-ковид препарата на AstraZeneca в България, бяха обявени на дадена днес пресконференция от проф. Костадина Ангелов - Министър на здравеопазването в оставка.

„Взехме 5 решения относно поставянето на ваксината на AstraZeneca"

Първо - тя няма да се прилага при жени под 60 години с повишен риск от тромбози и/или анамнеза за тромбоцитопения.

  • Второ - всички лица, получили първа доза от AstraZeneca, които не са проявили сериозни нежелани реакции, могат да се имунизират с втора доза.
  • Трето - лицата, които са ваксинирани с първа доза на AstraZeneca и не желаят да получат втора доза от нея, могат да получат доза от Pfizer/BioNTech (не по-рано от 84 дни след първата доза на AstraZeneca).
  • Четвърто - при лица, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксината с двудозов режим на имунизация, втората доза се поставя не по-рано от 6 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.
  • Пето - преболедували от коронавирус могат да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

На въпрос: Има ли яснота какъв би бил резултатът от комбиниране на две различни ваксини? - проф. Ангелов заяви: Няма такива клинични проучвания до момента. Трябва да завършим процеса на имунизацията по някакъв начин. Това е вариантът, който сме възприели.

По думите му, тези, които не желаят да сложат втора доза, няма да се считат за имунизирани и няма да получат сертификат за завършен ваксинационен цикъл.

Относно това дали ще има ново разхлабване или затягане на мерките, доц. Кунчев заяви: „До края на предварително обявените мерки има още 10 дни. Възможни са движения и в двете посоки – да вървим по график на разхлабване или то да бъде отложено".

„Имунизирането с две различни ваксини цели получаване на един и същ имунен отговор – образуване на антитела и образуване на имунокомпетентни клетки срещу вируса, независимо каква е платформата на тази ваксина. Действително смесването на ваксини ще бъде безпрецедентна ситуация за няколко страни в Европа”, обясни проф. д-р Мариана Мурджева.

През май ще могат да се ваксинират по 50 000 души, а през юни - 55 000 души, увери професор Ангелов.

източник: NOVA NEWS

c