Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Английският език най-предпочитан за втора матура в област Добрич

Най-много зрелостници - 219, от област Добрич са избрали Английския език за втори задължителен Държавен зрелостен изпит/ДЗИ/. Това съобщи за Про Нюз Добрич началникът на Регионалното управление по образование Светлана Василева.

Втора задължителна матура по предмет по избор ще държат общо 980 дванадесетокласници в областта. Василева посочи, че те са повече в сравнение с предни години. Тя обясни, че в бройката влизат и завършили през минали години. Припомняме, че тази година абитуриентите са 1 040.

Голяма част от зрелостниците ще се явят на държавни изпити за придобиване степен на професионална квалификация.

Втори най-желан предмет е Философски цикъл, него ще държат 114 ученици. Трети е Биология и здравно образование, предпочетен от 81 абитуриенти. Шестима ще се явят на изпит по Руски език, петима – по Френски, а едва двама – по Химия.

Трима абитуриенти са подали заявления за явяване на трети ДЗИ по желание. Двама от тях ще държат изпит по Английски език и един – по Италиански.

По окончателни данни на задължителната първа матура по Български език и литература в област Добрич ще се явят 968 зрелостници. Изпитът ще е на 19 май, а на втората задължителна матура – на 21 май.

c