Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Утре се очаква краят на делото срещу добива на газ в Добруджа, призив гражданите да се съберат пред съда

За утре в 10,30 часа в Административния съд във Варна е насрочено поредното заседание по делото срещу добива на газ в Добруджа. То е образувано във връзка с намеренията на „Русгеоком БГ” ЕАД да добиват газ в района на Генерал Тошево. То е образувано по жалба на компанията против Решение по ОВОС на Директора на РИОСВ – Варна, с което не е одобрено осъществяването на инвестиционно предложение за разработване и усвояване на находище „Спасово“ в блок „Добрич“, включващо четири участъка: „Рогозина“, „Чернооково“, „Калина“ и „Рогозина изток“ за проучване и добив на природен газ.

Като заинтересовани лица в делото участват трима граждани – Дона Пикард, Иванка Казакова и Айдън Яйя.

На заседанието се очаква да бъде изслушана последната експертиза – здравно-екологичната. Тя е възложена на д-р Д. Томов от Медицинския университет във Варна. В зала на последното заседание през януари той заяви, че след назначаването му за вещо лице по делото счита, че върху него се оказва натиск, за да не успее той да изпълни задачата си в срок. Тогава съдията даде последна отсрочка д-р Томов да завърши експертизата до 28 февруари, за когато беше насрочено следващото заседание. Но то беше отложено два пъти.

Очаква се след представяне на тази експертиза делото да приключи. Което може да стане още днес.

Преди дни пред Про Нюз Добрич хидроинженерът Димитър Щерев коментира:  

„Съдебното дело за добива на неконвенционален газ в община Ген. Тошево се води на втора инстанция вече няколко години, след като решението на първата инстанция беше забранително за такава дейност. Целта на фирмата „Русгеоком” е да защити този добив като безопасен. Моето мнение е, че в тези скали, където ще се правят експерименти за добив, са плътни, имат много малко съдържание на газ и затова трябва да бъдат подложени на допълнителни интензификационни и други методи, които да ги разкъсват (разбият), за да се създаде задоволителна проницаемост в тях.  Не съм убеден, че може да става дума за добив на количества газ, който би  променил икономиката на региона, да не говорим за снижаване на цените на газа и създаване на работни места. Напротив, вредите, които биха били нанесени върху питейната вода на Добруджа, биха били много големи. Тази питейна вода идва от уникален по свойства, възможности и перспективи за развитие водоносен пласт. Той би бил замърсен безвъзвратно, а същия снабдява стотици хиляди жители и е изключително уязвим в екологично отношение. Твърди се, че този жизнено важен водоносен хоризонт няма да бъде засегнат, но в никакъв случай такива гаранции не могат да бъдат дадени. Опасности има и на повърхността, където могат да се очакват разливи на течности с вредни за здравето химични вещества. Като инженер хидрогеолог, не мога да се съглася, защото този водоносен хоризонт, който снабдява с вода Добруджа, Лудогорието, крайдунавската част между Русе и Тутракан и други региони, може да бъде засегнат, както вече казах, по необратим и пагубен начин. Освен това в този район няма развита речна система, няма осезаем отток“, отговори на въпроси на добруджанци специалистът.

Преди ден Иванка Казакова обяви, че съдията по делото Дарина Рачева, ги е оставила без адвокати, след като е отказала да отмени датата на заседанието, след като адвокатите на Казакова и на Айдън Яйя са посочили, че имат други дела и не могат да се явят.

„Датата беше сменяна три пъти, последният път по молба на адвокатите на фирмата, които, уплашени от изпратените 900 искания на граждани за излъчване на заседанието, изведнъж откриха, че имат "контактен от Ковид-19" и сами се карантинираха.

В материалите по делото няма доказателство, че са имали законова причина да искат отлагане, няма представен тест за болен от Ковид, няма медицинско или предписание на РЗИ за карантиниране на адвокатската кантора. Двама от адвокатите ни - Николов и Вълканов, са заявили с молби до съда, че на 19 април имат предварително насрочени други заседания по дела в Апелативен съд София и районен съд Русе. т.е, за да стане ясно на всички какво става в делото: съдия Рачева избра дата, на която да нямаме ефективна адвокатска защита. Всъщност, за пореден път, тази съдийка демонстрира на обществото ни, че не желае Народът да присъства в залата“, посочи в пост във фейсбук Иванка Казакова.

Близо 300 души са заявили интерес или присъствие във Фейсбук събитието „Добруджа – ЗАЕДНО да спасим безценната Българска земя“, в което се призовават гражданите за подкрепа и съдействие. В събитието е записано „Добруджа ще бъде унищожена! От изхода на това дело зависи най-плодородната ни земя, житницата на Европа и нашето Бъдно!“

c