Водещи новини Общество

Педагозите Бончеви от Добрич: Религията прави деца по-добри и вярващи в чудеса

Сестрите Рени и Теменуга Бончеви са единствените в област Добрич с квалификация Учител по религия

Рени Бончева и Теменуга Бончева са две сестри от Добрич, начални учителки в ОУ „Христо Смирненски”. Първата е класен ръководител на 4 а клас, а втората – на 1 клас. Преподават неконфесионална религия в учебното заведение от две години. Първата година факултативно, а от тази вече като избираема подготовка. Теменуга Бончева преподава на първи и втори клас, а Рени Бончева – на четвърти клас. Двете учителки се обучават в продължение на една учебна година – два семестъра, в Неконфенсионална религия в Богословския факултет във Великотърновския университет. Теменуга и Рени Бончеви са единствените в област Добрич, които са придобили и допълнителната квалификация Учител по религия.

По време на обучението ние запознаваме децата с видовете религия, разширяваме мирогледа им – за вселената, за човешкия живот, под формата на приказки, споделя за Про Нюз Добрич Теменуга Бончева. По думите й учениците участват с голям интерес и внимание. Придобиват все повече информация извън училище, след което я внасят в самите часове, разказват. Според учителката има доста деца, които ходят на църква и са  запознати.

Чрез нашето обучение искаме не само да разширим техния мироглед, но и да се формира ценностната им ориентация, обяснява Теменуга Бончева. Разказва, че винаги, когато говорят за християнството, паралелно върви и темата за мюсюлманството, тъй като децата 50 на 50 са от двете религии. „Но те по никакъв начин не се делят и знаят, че всички сме хора, под едно небе. Всички живеем много задружно, като едно семейство. Нашето обучение допринася много за това”, допълва учителката.

„Началният училищен период е уникален в живота в живота на всяко дете, защото отразява важни моменти, които са свързани с личностното му израстване – сподели Рени Бончева. – Първите 10 години са най-благоприятната, най-благодатната основа за формиране на човешки ценности и нравствено поведение, в което ние възпитаваме и обучаваме децата”. По думите на учителката обучението по религия и християнско православие в 1-4 клас има за цел да даде на учениците основни познания за традиционната религия. Децата се запознават с живота и дейността на Господ Исус Христос, с Пресвета Богородица, с християнските светци, получават познания за храма. Според Бончева когато един човек влезе в храм той трябва да има обща култура и да знае какво трябва да бъде неговото поведение.

Обучението по религия и православно християнство не само приобщава малките ученици към нравствените послания на християнското учение, но и е упора за положителни промени в нравствената насоченост на учебно-възпитателния процес, споделя Теменуга Бончева. По думите й основната цел е придобиване на знания за православието, приобщаване на подрастващите към нравствени ценности на християнския морал, запознаване със символите на православното християнство. „Целта е децата да разширят своя кръгозор за откриване на хармония в природата и в човешките взаимоотношения – обяснява учителката. – Да формират категориите добро, зло, красиво, грозно, дълг, отговорност, истина, свобода. Да се формират умения за запазване на духовна стабилност, самосъзнание и самоусъвършенстване”.

Рени Бончева споделя, че обучението по религия и православно християнство в началния етап на средното образование е поставено основно на практическа основа. При него се използва и опитът на децата, свързан с честването на православни празници, посещението в храма и най-общите им представи за православната вяра. Учителката разказва, че един от уроците, с които съвсем наскоро учениците са не запознали и подготвили презентации, са били празниците на други религиозни общности в България – на мюсюлмани, християни и евреи. „Празниците на различните религиозни общности ни сближават, защото ни дават възможността заедно да преживяваме и чувстваме тържествените моменти, които са най-важни за всички нас”, посочва Рени Бончева. Тя обяснява, че когато празнуваме в храма, ние се научаваме да споделяме с другите радостта си и същевременно опознаваме по-дълбокия смисъл и значението на честваните събития и светии. По думите й когато се запознаем с празниците и честванията на другите религии ние научаваме повече за техния живот, за тяхната култура. „Различията помежду ни не бива да стават повод за лоши отношения”, допълва педагожката.

Изучаването на религия дава на децата по-голяма свобода, те са по-добри, споделя Теменуга Бончева. „Те вярват в това, че колкото са по-добри чудесата се случват и Бог чува техните желания”, обяснява учителката. Разказва, че има наблюдения в първи клас как децата, без тя да им подсказва, клякат и се молят да стане някакво чудо, да се сбъднат техни детски желания. Това я изненадва приятно – защото не се притесняват и се кръстят като истински християни. „Те вярват в нашия Исус Христос, вярват, че чудеса има не само по Коледа, а във всеки един момент”, обяснява учителката. По думите й децата с трепет очакват да поговорят за предстоящия голям християнски празник Великден. Вярват, че на този ден Исус Христос е възкръснал и дава на хората вечния живот. „Те не вярват в прераждане. Обясняваме им, че когато човек стане звездичка на небето той получава именно този дар от Бог за вечен живот”, допълва Бончева.

Родителите нямат нищо против децата им да изучават религия, споделя Теменуга Бончева. По думите й когато е правено запитване кой желае детето му да се обучава всички са били „за”. „Всеки човек трябва да се запознае с отделните религии – както с християнството, така и с мюсюлманството”, обяснява тя. Допълва, че целите класове посещават часовете по религия и с желание подготвят това, което им бъде дадено като задачи.

Рени Бончева отправя призив:„Всички деца от Добрич, които желаят да изучават предмета религия, са добре дошли в ОУ „Христо Смирненски”. Ще получат добра подготовка, не само ще се запознаят със самата религия, но и ще придобият качества и добродетели, които ще им помогнат в живота”.

В навечерието на светлите Великденски празници Теменуга и Рени Бончеви отправят пожелания за здраве и благополучие. „Нека има мир и любов в сърцата ни, бъдете благословени”, е тяхното послание.  

Follow Me:

Related Posts

  1. Павлова says:

    Първо трябва да е Възпитанието, а После обучението! И то възпитание, утвърдено в традиционните ценности на Българския народ, а не псевдо-ценностите на Европа! Последната твърде много се отдалечи от корените си, върху които е градила културата си столетия наред!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *