Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Хореографът Пламена Петрова от Добрич: Радвам се, че превърнах хобито си в професия

Пламена Петрова е на 31 години от Добрич. Тя е създател и ръководител на Балетна формация „My dance” – школа, благодарение на която стотици деца от Добрич са се потопили в магията на танца. За Про Нюз Добрич хореографката разказа за удоволствието да работи с децата, за качествата, които възпитава танцът, за това как паднемията се отрази за заниманията в школата.

Пламена започва да танцува още в детската градина, едновременно с това тренира и художествена гимнастика. Като всяко дете в училищна възраст посещава различни кръжоци, две години пее във вече закрития Център за работа с деца. Опитва и в театрална школа към Драматичен театър „Йордан Йовков”. И ако другите занимания в даден момент са били прекратявани, никога не е спирала да танцува. „За мен това беше нещо задължително като ходенето но училище”, споделя младата жена.

След като завършва училище през 2008 година в СУ „П. Р. Славейков” Пламена решава, че приключва с танците. Така сте стичат нещата обаче, че още същата година започва работа в балет, с който участва в популярните тогава шоупрограми. Заедно с останалите момичета от балета започва да посещава курсове, семинари, обучения в най-различни стилове – характерни танци, класически, хип-хоп.

Чрез Българска мажоретна асоциация и президента й Русалия Петрова, която е и вицепрезидент на Международната мажоретна асоциация, Пламена се включва в обучение за международен съдия. „Условията бяха много стриктни и ми отне доста време да ги изпълня. Най-големият проблем беше възрастовата граница, трябваше да имам определени навършени години. Но границата беше променена на 21-22 години заради липсата на кадри”, разказва добричлийката. За да получи диплома и лиценз се налага две години да стажува на международни състезания, едновременно с това да полага изпити. За нейна голяма радост взема последния си изпит с отличен и вече няколко години е съдия на мажоретни танци.

Преди 10 години Пламена Петрова създава балетна формация „My dance”. „По-големите момичета в началото ме приемаха като какичка”, споделя младата хореографка предвид възрастта си – 21 години, когато започва да обучава деца в „My dance”. С годините по-малките деца започват да я наричат Госпожо и постепенно свиква с това обръщение към нея.

В школата се изучават модерни танци, съвременни, характерни с модерна нотка, мажоретни. Децата са разделени в четири възрастови групи. В момента се подготвят за състезание, за което ще изпратят записи. „Надявам се всичко да мине благополучно и докато дойде време за записите да не ни затворят пак, както се случи един път. Тъкмо бяхме преди запис и казаха: Няма да работите. И не успяхме да се включим”, споделя добричлийката. „My dance” се подготвя и за Световно първенство, което ще е през октомври, също онлайн. Преди това трябва да се преминат квалификации, записи от които ще бъдат изпратени за световното.

Затварянето на залите изобщо не е добро, споделя Пламена. По думите й у дома не е удобно да се тренира. „Още при първото затваряне, което ми дойде като гръм от ясно небе, на мен ми се наложи в къщи да записвам уроци, да ги изпращам на клипове на децата, на родителите на по-малките. Почти нямах поглед върху работата им, не знаех дали се справят или не момичетата”, разказва хореографката. По думите й трудно може да се прави забележка чрез съобщение или телефонно обаждане. За мен беше някакъв кошмар, допълва тя.

Задаваме на Пламена въпрос какви качества трябва да притежават децата, които танцуват. Тя отговаря: „Първото и най-важно за мен е да бъдат упорити. И да вярват в себе си. Не искам да чуват: „Това не можеш да направиш никога” и това да ги спира. Дори някой да им каже нещо такова държа те да опитват докато се получи. Рано или късно всичко се получава”. Ръководителят на „My dance” споделя, че по принцип приема всички, които желаят да танцуват, защото не се знае кое дете кога ще прояви качествата си.

Дисциплина, внимание, концентрация – това са качествата, които възпитава танцът освен физическите, които се развиват, обяснява Пламена. Споделя, че понякога има чувството, че за възпитаниците й най-важни са конкурсите и наградите. Сега обаче, когато състезанията липсват, забелязва, че за тях е важно да отидат в залата и да продължават да надграждат това, което са научили.

„Аз съм сигурна, че за децата всяка една награда е ценна”, посочва добричлийката. Споделя, че за нея най-ценната и скъпа й е тази от Европейския шампионат и Купата на Европа през 2017 година. Там печели наградата за хореография. В надпреварата „My dance” получава най-високата оценка в историята на шампионата за танца „Вещици”. „Почувствах се изключително поласкана работата ми да бъде призната от международно жури”, споделя Пламена. По думите й танцът е игран няколко години подред и не е имало конкурс, на който да не получи награда. Тя изтъква още един такъв танц – „Спецакция”. В него момичетата са облечени с качулки, бронежилетки, с много хубав реквизит – неистински автомати. Този танц също винаги носи награди от всяко състезание.

Слушам страшно много музика – така отговаря Пламена на въпроса как решава на какво да се танцува. Харесва й да използва музика от саундтрак на филми, ремискове на стари, забравени песни. Ръководителката на балетната формация сама шие сценичните костюми, реквизитът също изработва тя. „Вече ангажирам изцяло времето си с децата, с танците, с всичко, свързано с „My dance”, обяснява добричлийката. Тя споделя: „Харесва ми да работя с деца, понеже те са искрени. „Биха ми казали: „Гримът Ви е накриво”, „Прическата Ви е много хубава днес, но онзи ден не беше добре”.

„За мен танците са всичко. Учителят ми по философия много настояваше да разберем едно нещо – че нашата работя трябва да бъде хоби, за да бъдем щастливи, когато я упражняваме. Много се радвам, че аз успях да постигна това”, споделя в заключение Пламена Петрова.

c