Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

По вълнуващ начин представи културното богатство на Добруджа училище в Добрич

Анкета, информационна дипляна и вълнуващи преживявания чрез разработки на ученици в добричкото ОУ "Христо Ботев" белязаха седмицата, посветена на опознаването и как да бъде съхранено културното богатство на Добруджа.

Резултатите от проведената сред учениците от начален курс анкета сочат, че най-посещавани и познати за тях са две от най-знаковите места в страната - Мадарски конник и Рилски манастир.

Информационната и опознавателна инициатива „Опознай и съхрани културното богатство на Добруджа“ е проведена по повод 18-и април международният ден на ЮНЕСКО за опазване на културните паметници, споделиха от ръководството на ОУ „Христо Ботев“.

От началото на седмицата, в учебното заведение е подредена изложба „Културното наследство“, включваща картини на паметниците в България, поставени под закрилата на ЮНЕСКО.

"Симона от 7 клас изработи информационната дипляна, която получиха всички класове в училището. Проведена бе анкета сред малките, колко от тези паметници са посетили, а резултатите показаха, че най-посещавани са Мадарският конник и Рилският манастир", разказаха преподаватели от училищния екип. Учениците подреждат и фотоизложба с включени снимки от тези места.

Открит урок-пътешествие из малко познати природни феномени и културни паметници на територията на нашата област, е избрана за финал на поредицата събития, посветени на културното израстване и създаване чувство на отговорност и гордост от завещаното богатство от предците ни. Със средства на технологиите ученици от 7 клас подготвят и представят Скалните манастири до с. Оногур и Раклената пещера до с. Балик, мистичното Теке в с. Оброчище, откритията в средновековната крепост Калиакра, както и крепостта Залдапа, обявена за археологическо откритие на 2019 г.

"Представените обекти провокираха интереса на петокласниците и те споделиха желание да ги посетят и да разкажат за видяното и преживяното. Инициативата приобщи към идеята за опазване на културното наследство нови участници и им показа богатството на нашите земи", допълват от ръководството на учебното заведение.

c