Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

Здравните власти откриха мутация на британския вариант на коронавируса в Северна България

снимка: БУЛФОТО

Здравните власти наблюдават българска разновидност на коронавируса. Той е открит при две жени в Северна България. Това обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ по време на брифинга на здравните власти в Министерския съвет.

„Миналата седмица се получиха данни от един град в Северна България за 2 жени – едната на 60 години, другата - на 65 г., с британския вариант. Но наблюдавахме мутация, която е в началото на спайк протеина. Говорим за български щам”, обясни проф. Кантарджиев.

Засега това е щам под внимание. Здравните власти не очакват той да доведе до това, да се търси нова ваксина.

Проф. Кантарджиев допълни, че в България 95% от заразените в момента са с британския вариант. Нигерийският, южноафриканският и бразилският вариант са тези, които притесняват здравните власти в световен мащаб. Вече се говори за други, които са в процес на изследване - френски, чешки и румънски. "И румънският, и чешкият вариант бяха съобщени в Twitter, а не от здравните институции. Просто някой искаше да създаде около името си някакъв интерес. И двата щама се квалифицират като щамове в процес на изследване", коментира професорът.

Здравният министър Костадин Ангелов обясни, че след 26 април ще има заседание на Министерския съвет, на което ще се реши дали да бъде удължена извънредната епидемична обстановка. Според министър Ангелов обаче това трябва да бъде направено.

Източник:  NOVA

c