Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Туристическият бранш в област Добрич търси кадри, най-ниските заплати 800 лева

Според браншовик коректните работодатели няма да имат проблем с кадрите, за разлика от некоректните, които са си позволили миналия сезон да не платят на хората си

Преди началото на туристическия сезон, въпреки несигурността в бранша, се засили търсенето на кадри за хотелите и ресторантите в региона на Добрич. Близо 200 свободни позиции за работа в туризма се обявяват чрез Бюрата по труда в областта през последните дни. Най-много се търсят камериерки, готвачи и сервитьори.

Днес са обявени 63 места за камериерки с основно и средно образование, за готвачи и помощник-готвачи  позициите са 55, за работници в кухня – 7, за спасители за басейн – 5. Търсят се 9 аниматори с английски и руски език, 15 бармани и 32 сервитьори, като някои позиции са с изискване за владеене на английски език, както и 12 администратори с руски и английски. Има свободни работни места за пикола и майстори на тестени изделия.

Браншовици в Балчик твърдят, че нямат проблеми с персонала, защото има достатъчно свободна работна ръка. Проблемът е, че не се знае дали обявени места ще бъдат заети, защото ситуацията е неясна. „Ние вече отворихме обектите, но клиенти няма. За Великден всичко беше резервирано, но заявките отпадат, защото още не е ясно как ще пътуват румънците. Въпросът за зелените коридори трябва да се изясни най-късно до 20-24 април“, коментира хотелиерът Виктор Лучиянов.

Според него коректните работодатели няма да имат проблем с кадрите, за разлика от некоректните, които са си позволили миналия сезон да не платят на хората си. Някои работодатели успяха да запазят голяма част от хората си благодарение на въведените от държавата мерки.

По информация от бранша, най-ниските заплати ще бъдат от порядъка на 800-900 лева. За готвачите, в зависимост от квалификацията, заплатите са 1200-3000 лева, а за тези във висококатегорийните заведения възнагражденията са и по-високи. Добър сервитьор може да си докара до 2000 лева. Заплатите на камериерките са 700-900 лева. Всичко обаче зависи от това как ще стартира сезонът.

c