Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

61 безработни ще могат да започнат работа в общините от област Добрич

Комисията по заетост към Областния съвет за развитие разгледан и гласуван проект на Регионална програма за заетост на област Добрич за 2021 г., съобщават от пресцентъра на областната администрация.

Заседанието беше открито от заместник областния управител Живко Желязков, който припомни, че предвидените средства от държавния бюджет са в размер на 253 527 лв., с които се осигурява заетост за 53 лица на 8-часов работен ден.

„На проведеното на 8 април заседание областна администрация Добрич се отказа от полагащите й се бройки в полза на общините и бе избрана работна група и одобрена методика, по която да се направи оценка на предложенията. В указания срок всички общини са подали своите предложения и в резюме проектът на Регионална програма за заетост на област Добрич възлиза на 253 446 лв., с които ще се осигури заетост на 61 лица от целевите групи“ – посочи Желязков. Той добави, че съгласно заявленията на общините 35 лица ще бъдат наети на 8-часов работен ден, а 26 лица ще са наети на непълен работен ден – 8 души на 4-часов работен ден, 18 души на 7-часов работен ден. Всички общини планират стартиране на програмата от 1 юни с продължителност 6 месеца без Община Крушари, където са заложили продължителност на програмата 5 месеца.

Главният експерт Кемал Асан припомни, че всяка една община предвижда средства за осигуряване на работно облекло, материали и транспорт до работното място, където това е необходимо, за наетите.

Проектът беше приет единодушно и до 20 април ще бъде представен за одобрение в Министерство на труда и социалната политика.

c